Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Kruche babeczki z makiem
Czas 65 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 10 zł
Składniki:
200 g masła
2 szklanki mąki pszennej
10 łyżek cukru pudru
żółtko
masa makowa:
200 g maku
12 łyżek cukru
2 łyżki miodu
50 g migdałów
2 jajka
tłuszcz do foremek
lukier
Kruche babeczki z makiem - sposób wykonania:
Jeśli znudził nam się tradycyjny makowiec proponuję zrobić pyszne kruche babeczki wypełnione po brzegi masą makową.
Mąkę siekamy z masłem (schłodzonym), dodajemy cukier, żółtko, zagniatamy na gładkie ciasto które wstawiamy na 30 minut do lodówki (pod przykryciem aby nie schło).
Następnie ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i przenosimy na natłuszczone foremki, ciasto dokładnie dociskamy do brzegów i spodu foremki a jego nadmiar odcinamy.
Spód ciastek nakłuwamy widelcem, pieczemy około 8 minut w 200 stopniach C.
Mak płuczemy i zalewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut.
Migdały sparzamy i obieramy. Mak (ugotowany i dobrze osączony) z migdałami mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do maku. Do masy makowej dodajemy też miód oraz pianę ubitą z białek. Wszystko mieszamy, farszem napełniamy babeczki. Babeczki zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.
Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i ewentualnie bakaliami.
Prześlij przepis asieńka | 17-12-10 | Czytano: 8466 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kruche babeczki z makiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują