Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Łamańce z makiem
Czas 55 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
250 g mąki
100 g masła
2 żółtka
5 dag cukru
Masa makowa
2 szklanki maku
szklanka miodu
kieliszek wódki (lub innego mocnego alkoholu)
100 g rodzynek
100 g orzechów
Łamańce z makiem - sposób wykonania:
Łamańce z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna na słodko.
Z mąki, masła, żółtek i cukru zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na minimum godzinę do lodówki. Wałkujemy, wykrawamy romby, pieczemy 200 stopniach na rumiano.
Rodzynki namaczamy, orzechy drobno siekamy.
mak parzymy, osączamy, mielimy dwukrotnie, następnie rozcieramy z miodem i kieliszkiem alkoholu. Dodajemy osączone rodzynki i posiekane orzechy, wszystko razem mieszamy, przekładamy do salaterki, dekorujemy ciastkami (łamańcami).
Prześlij przepis asieńka | 15-12-10 | Czytano: 11893 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Łamańce z makiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują