Strona główna >> Przepisy na swieta >> Potrawy Wigilijne

Łamańce z makiem

Czas 55 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

250 g mąki
100 g masła
2 żółtka
5 dag cukru

Masa makowa
2 szklanki maku
szklanka miodu
kieliszek wódki (lub innego mocnego alkoholu)
100 g rodzynek
100 g orzechów

Łamańce z makiem - sposób wykonania:

Łamańce z makiem to tradycyjna potrawa wigilijna na słodko.
Z mąki, masła, żółtek i cukru zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na minimum godzinę do lodówki. Wałkujemy, wykrawamy romby, pieczemy 200 stopniach na rumiano.
Rodzynki namaczamy, orzechy drobno siekamy.
mak parzymy, osączamy, mielimy dwukrotnie, następnie rozcieramy z miodem i kieliszkiem alkoholu. Dodajemy osączone rodzynki i posiekane orzechy, wszystko razem mieszamy, przekładamy do salaterki, dekorujemy ciastkami (łamańcami).


Prześlij przepis

asieńka | 15-12-10 | Czytano: 11893 razy | komentarzy [0]
Łamańce z makiem komentarz



Opinie i komentarze na temat Łamańce z makiem kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Łamańce z makiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje