Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Lasagne ziemniaczana z łososiem

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg fileta z łososia
sok z limonki
1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
liść laurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - kilka sztuk
400 ml śmietanki 12%
łyżeczka imbiru
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
pęczek koperku
łyżka masła
sok z limonki
spora szczypta cukru

Lasagne ziemniaczana z łososiem - sposób wykonania:

Łososia kroimy w dość cienkie plasterki, kropimy sokiem z limonki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10-15 minut. Studzimy, obieramy kroimy w plastry.
Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) obieramy, kroimy w słupki. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojone warzywa gdy te się delikatnie zeszklą dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Dodajemy ziele i liść laurowy. Całość zalewamy śmietanką. Dodajemy pieprz, imbir solimy i pieprzymy. Dodajemy też musztardę i posiekany koperek, mieszamy i dusimy chwilkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno : sos warzywny-ziemniaki-łososia-sos-ziemniaki-sos.
Wstawiamy do piekarnika : w temperaturze 190 stopni na 15 minut, później podnosimy ją do 210 i trzymamy kolejne 7 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 12-02-11| Czytano: 9691 razy |komentarz [1]
Lasagne ziemniaczana z łososiem komentarz



1 komentarzy

Autor
kuchareczka
2011-04-14 20:10

Wyprubowałam jest dobra i łatwa w wykonaniu .Polecam

Linia tła strony

Dodaj komentarz