Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Lekki tort truskawkowy
Czas 45 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1,5 kg truskawek
900 g serka homogenizowanego naturalnego (około 6 opakowań)
1 szklanka cukru pudru lub pół szklanki słodziku w proszku
50 g żelatyny (2 i pół szklanki wody do rozpuszczenia)
2 galaretki truskawkowe
Lekki tort truskawkowy - sposób wykonania:
Pyszny i niskokaloryczny tort z truskawkami, przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje.
W modyfikacji tort możemy przyrządzić na biszkopcie lub biszkoptach (gotowych do kupienia w sklepie), warto je wówczas delikatnie namoczyć ponczem (szklanka przegotowanej wody plus sok z cytryny plus aromat np.pomarańczowy).
Aby jednak tort był wyśmienicie lekki, można zrobić go zupełnie bez spodu.
Truskawki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, w trakcie mieszamy. Serek miksujemy z cukrem lub słodzikiem, dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy. Do masy dodajemy połowę porcji truskawek, delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy folią, wylewamy masę, na masę układamy pozostałe truskawki, wkładamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Tort wyjmujemy z lodówki i zalewamy tężejącą galaretką. Przed podaniem możemy udekorować bitą śmietaną, tort nabierze co prawda kalorii ale zyska też na smaku ;-).
Prześlij przepis asieńka | 14-06-11 | Czytano: 54785 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Lekki tort truskawkowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują