a czy ktos robił likier z gotowej masy krówkowej?bo teraz w sklepach jest taki wybór że odchodzi gotowanie tego mleka?
no właśnie, ja też miałam taki wybór i tez się nad tym zastanawiałam ale takie mleko ugotowane - dla mnie osobiście - jest dużo smaczniejsze i nie takie gęste (gotowe jest czasami jak kamień, trzeba je podgrzewać by cokolwiek się dało z niego zrobić), dlatego wybrałam jednak gotowanie.
Aczkolwiek nie wykluczam, że kiedyś spróbuję z gotowego :-), myślę, że efekt bardzo mocno nie odbiegnie od normy!
Edycja : zrobiłam z masy kajmak firmy BAKALLAND (jest w Biedronce) i likier wyszedł super :-) nie czuć żadnej różnicy! Na pół litra Whiskey bierzemy 3 uszki (są one mniejsze niż mleko skondensowane) kajmaku
Czy ktoś wie czy w przepisie 3/4 śmietanki to chodzi o szklankę czy litrę?
w przepisie chodzi o szklankę śmietanki :)
ogółem jest pyszny - polecam :)
4 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Likier a la Baileys prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują