Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Skandynawia Lodowy tort norweski
Składniki:
20 dag ciasta migdałowego lub wafli
4 białka
1 szklanka cukru pudru
3 l lodów waniliowych
1 łyżka likieru cytrusowego
Lodowy tort norweski - sposób wykonania:
Przygotować syrop: 1 łyżeczkę cukru pudru rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać z likierem. Ciasto lub wafle podzielić na prostokąty - jeden o wymiarach 15x20 cm i dwa 7x20 cm. Większy kawałek położyć na blasze. Wszystkie prostokąty nasączyć syropem. Lody wyłożyć na prostokąt ułożony na blasze do pieczenia.
Pozostałe dwa prostokąty ułożyć pionowo, tworząc ścianki tortu. Lekko docisnąć. Wstawić do zamrażalnika na 2h. Białka ubić na sztywno z 5 łyżkami cukru pudru. Następnie wsypać pozostały cukier, delikatnie ubijając jeszcze przez ok. 30 sekund. Lody wyjąć z zamrażalnika. Pokryć je warstwą z białek ze wszystkich stron.
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 4 minuty w temp. 200oC. Tort jest gotowy, gdy piana lekko się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na paterę i od razu podawać.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 24172 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Lodowy tort norweski prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują