Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Lody z płonącymi bananami
Czas 20 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 banany
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
odrobina rumu
sok z połowy cytryny
kilka suszonych żurawin
lody waniliowe
1 łyżkę rumu na każdy talerz do zapalenia
Lody z płonącymi bananami - sposób wykonania:
Masło roztapiamy na patelni, banany obieramy kroimy w poprzek na pół i jeszcze raz na pół wzdłuż.
Gdy roztapiane masło uzyska orzechowy smak, dodajemy do niego sok z cytryny, miód, odrobinę rumu. Na sos kładziemy banany i parę żurawin.
Chwilkę dusimy.
Na chochlę wylewamy łyżkę rumu, podgrzewamy nad gazem, gdy zgęstnieje, przechylamy chochlę i zapalamy rum. Banany wykładamy na talerz, zalewamy sosem spod duszenia, na to delikatnie wylewamy płonący rum. Obok kładziemy lody waniliowe. Bardzo efektowny deser.
Prześlij przepis asieńka | 28-12-10 | Czytano: 10394 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Lody z płonącymi bananami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują