Strona główna >> Dania mączne >> Makarony

Makaron zapiekany z brokułami

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 opakowanie mrożonego brokuła (może być świeży)
1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
20 dag kiełbasy
10 dag boczku lub salami
pół paczki makaronu np. kolorowe kokardki
1 cebula
ząbek czosnku
przyprawy : sól, pieprz, bazylia, oregano
20 dag tarkowanego żółtego sera

Makaron zapiekany z brokułami - sposób wykonania:

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy zamrożone warzywa (świeże gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie), przyprawiamy i dusimy wszystko razem aż warzywa staną się półtwarde.
Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekaną wędlinę, po usmażeniu dodajemy ją do warzyw.
Makaron gotujemy na półtwardo, mieszamy z warzywami, wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 25 minut w temperaturze 200 stopni C, po upływie 15 minut zapiekankę obsypujemy żółtym serem. Podajemy z keczupem lub innym sosem pomidorowym .


Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 13-05-10 | Czytano: 7033 razy | komentarzy [0]
Makaron zapiekany z brokułami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ciasta ewa gotuje