Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Makaroniki francuskie z białą czekoladą

Czas 30 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

5 białek
4 łyżki cukru pudru
300-320 g mąki migdałowej (można kupić lub zmielić zwyczajnie płatki migdałowe na puch)
1 i pół szklanki cukru pudru

krem:
200 g białej czekolady (można mleczną)
5 łyżek śmietanki 18%

Makaroniki francuskie z białą czekoladą - sposób wykonania:

Przepis na pyszne ciasteczka - makaroniki francuskie z białą czekoladą wg Ewy Wachowicz :). Białka ubijamy na sztywno, pod koniec utrwalamy ją 4 łyżkami cukru pudru (dodajemy po jednej i ubijamy). Mąkę migdałową łączymy z cukrem pudrem, masę ostrożnie dodajemy do białek. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskamy ciasteczka, w odstępach od siebie. Pieczemy 10 minut w 150 stopniach.

10 minut pieczemy w grzałce górnej i dolnej a kolejne na górne grzanie i termoobieg, ciastka mają być twarde z zewnątrz i miękkie w środku.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę. Smarujemy ciasteczka i zlepiamy dwa ze sobą. Wstawiamy do lodówki.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 29-01-11 | Czytano: 19969 razy | komentarzy [0]
Makaroniki francuskie z białą czekoladą komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz