Strona główna >> Desery >> Ciasta

Murzynek sernik

Czas 110 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 kostka margaryny
5 łyżek mleka
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
sól

Masa serowa:
pół kg dobrze zmielonego sera białego
4 jajka
1 szklanka cukru
pół kostki masła
1 torebka budyniu waniliowego
garść wiórków kokosowych

Murzynek sernik - sposób wykonania:

Margarynę, mleko, cukier, cukier waniliowy i kakao gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut, a po ugotowaniu odlać pół szklanki masy na polewę. Do ostudzonej masy dodać 4 żółtka, po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą (ze szczyptą soli) z 3 białek oraz lekko wymieszać. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem napełnić ciastem i przygotować masę serową.
Pół kostki masła (w temp pokojowej) utrzeć z cukrem na krem i wciąż ucierając dodawać na przemian po jednym jajku i po jednej łyżce sera oraz przesianego budyniu. Wyrobić na jednolitą masę, wyłożyć na ciasto kakaowe, piec 60 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasto polac polewą i posypać wiórkami.


Prześlij przepis

~Gosc | 16-06-10 | Czytano: 91683 razy | komentarzy [6]
Murzynek sernik komentarz



Opinie i komentarze na temat Murzynek sernik kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

6 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Murzynek sernik prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
blacha
2011-12-19 12:07

na jaka blache jest to ciasto? mam takie male pytanie

Autor
ciasto murzynek sernik
2011-12-19 12:20

najlepiej w standardowej blaszce prostokątnej o wymiarach około 25x36 cm.
Ewentualnie jak chcemy, żeby ciasto było dość wysokie, należy wybrać tortownicę .

Autor
Tytul
2013-11-21 7:44

Ciasto ciemne nastepnie masa serowa i reszta ciemnego ciasta, czy jednak tylko ciemna masa a pozniej tylko masa serowa ?

Autor
murzynek sernik
2013-11-21 9:57

najpierw ciemna masa ;) później serowa - serowa jest ciężka więc i tak fantazyjnie opadnie na dno

Autor
Rena
2014-01-29 13:54

Robię to ciasto od kilku lat. Tylko zawsze robię z 1kg sera i dodaję aromat pomarańczowy. Ciasto znane pod nazwą IZAURA.
Wszyscy u mnie w domu (i poza :)) uwielbiają...

Autor
Małgosia
2015-07-12 17:43

Suuuupeeeerrrraste!!!!
Dziękuję za wspaniały przepis ,ono nie może nie wyjść .Nawet najbardziej oporna w pieczeniu gosposia da sobie radę. Pozdrawiam

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje