Strona główna > > Porady kulinarne

Nowa dieta. Podpowiadamy trzy przepisy na zdrowe i łatwe obiady

Zdrowy tryb życia staje się coraz bardziej popularny. Coraz więcej ludzi ma świadomość tego, że prawidłowe nawyki żywieniowe pozwalają zachować zdrowie oraz szczupłą sylwetkę. Z drugiej strony wiele osób wychodzi z założenia, ze zdrowe gotowanie to długie godziny spędzone w kuchni.

Dzisiaj udowodnimy, że zdrowe gotowanie codziennych posiłków może być szybkie i bardzo proste w przygotowaniu!

Jak komponować zdrowe obiady?

Podstawą każdego zdrowego posiłku są produkty o wysokiej wartości odżywczej. Przygotowując zdrowy, szybki obiad postaw na produktu z mąki z pełnego przemiału oraz grube kasze. Dobrym wyborem będzie makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż czy kasza gryczana. W zdrowym posiłku nie może zabraknąć warzyw. Zwiększą one objętość posiłku dzięki czemu będzie syty, a jednocześnie niskokaloryczny bowiem warzywa mają niewiele kalorii. Nie zapominaj również o produktach będących źródłem białka. Świetnym wyborem będzie chudy drób oraz morskie ryby.


Grillowany łosoś z aromatycznym ryżem

Łosoś to jedna z pyszniejszych ryb. Przygotowany na patelni grillowej nie nasiąka tak bardzo tłuszczem jak przy tradycyjnym smażeniu. Polecamy podać go z aromatycznym ryżem z dodatkiem kurkumy i zdrową surówką z kapusty kiszonej i marchwi.

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 4

Typ potrawy: obiad

Składniki:


  • 4 porcje fileta z łosia

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

  • 1/4 połówki cytryny

  • 2 woreczki ryżu brązowego

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1/4 łyżeczki chili

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 1 duża marchewka

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:



  1. Ryż ugotuj we wrzącej i osolonej wody z dodatkiem kurkumy i chili.

  2. Filety z łososia dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Następnie skrop je sokiem z cytryny.

  3. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj filety po 5 minut z każdej strony.

  4. Kapustę kiszoną przepłucz i odsącz. Dodaj do niej obraną i startą na grubych oczkach marchew. Dodaj 2 łyżki oleju i całość dokładnie wymieszaj.

  5. Grillowanego łososia podawaj razem z ryżem i surówką z kapusty


Szaszłyki z batatami


Szaszłyki to super pomysł na niskokaloryczne danie. Pełne warzyw stanowią pomysł na naprawdę smaczny i zdrowy posiłek. Przygotuj je z chudego mięsa drobiowego i nie martw się o kalorie.


Stopień trudności: łatwe


Liczba porcji: 4


Typ potrawy: obiad


Składniki:



  • 2 duże bataty

  • 1 cukinia

  • 1 papryka

  • 300 g fileta z kurczaka

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:



  1. Bataty umyj i obierz. Pokrój w plastry o grubości 1 cm,

  2. Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm x 1 cm

  4. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm x 1 cm

  5. Olej wymieszaj z 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich i z odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną mieszanką dopraw kurczaka.

  6. Bataty dopraw 1 łyżeczką słodkiej papryki, sola i pieprzem.

  7. Na szaszłyki nadziewaj kolejno batata, kurczaka, cukinie, paprykę. Czynność powtarzaj aż nie będzie miejsca na szaszłyku. Całość oprósz ziołami prowansalskimi.

  8. Szaszłyki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-40 min.


Jednogarnkowe fit danie

To danie robi się tak naprawdę same. Wystarczy że wrzucisz potrzebne składniki do garnka, chwilę poddusisz i gotowe. Pełne warzyw, doprawione aromatycznymi warzywami na pewno zadowoli nie jedno podniebienie.


Stopień trudności: łatwe


Liczba porcji: 4


Typ potrawy: obiad


Składniki:



  • 2 woreczki kaszy gryczanej

  • 320 g fileta z kurczaka

  • 1 cebula

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 1 cukinia

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczka kminu

  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:



  1. Kaszę gryczaną ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

  3. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę.

  4. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli i podsmaż.

  5. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.

  6. Cukinie umyj i pokrój 1 cm x 1 cm.

  7. Papryki i cukinię dodaj do kurczaka i podsmażaj ok. 3 minut.

  8. Do potrawy dodaj pomidory z puszki i pół szklanki wody. Dodaj słodką, paprykę, kmin i majeranek. Całość duś aż zmięknie.

  9. Danie podawaj z ugotowaną kasza gryczaną.


Pyszne i zdrowe posiłki możesz wykonać w mgnieniu oka. Pamiętaj aby były pełne warzyw, które sprawią, że danie będzie niskokaloryczne i syte.



  1. Kaszę gryczaną ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

  3. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę.

  4. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli i podsmaż.

  5. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.

  6. Cukinie umyj i pokrój 1 cm x 1 cm.

  7. Papryki i cukinię dodaj do kurczaka i podsmażaj ok. 3 minut.

  8. Do potrawy dodaj pomidory z puszki i pół szklanki wody. Dodaj słodką, paprykę, kmin i majeranek. Całość duś aż zmięknie.

  9. Danie podawaj z ugotowaną kasza gryczaną.


Pyszne i zdrowe posiłki możesz wykonać w mgnieniu oka. Pamiętaj aby były pełne warzyw, które sprawią, że danie będzie niskokaloryczne i syte.

Artykuł partnerski


~Gosc | Czytano 607 razy | 09-11-2020 |



Ewa gotuje