Strona główna > >
Porady kulinarne Nowa dieta. Podpowiadamy trzy przepisy na zdrowe i łatwe obiady
Zdrowy tryb życia staje się coraz bardziej popularny. Coraz więcej ludzi ma świadomość tego, że prawidłowe nawyki żywieniowe pozwalają zachować zdrowie oraz szczupłą sylwetkę. Z drugiej strony wiele osób wychodzi z założenia, ze zdrowe gotowanie to długie godziny spędzone w kuchni.
Dzisiaj udowodnimy, że zdrowe gotowanie codziennych posiłków może być szybkie i bardzo proste w przygotowaniu!
Jak komponować zdrowe obiady?
Podstawą każdego zdrowego posiłku są produkty o wysokiej wartości odżywczej. Przygotowując zdrowy, szybki obiad postaw na produktu z mąki z pełnego przemiału oraz grube kasze. Dobrym wyborem będzie makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż czy kasza gryczana. W zdrowym posiłku nie może zabraknąć warzyw. Zwiększą one objętość posiłku dzięki czemu będzie syty, a jednocześnie niskokaloryczny bowiem warzywa mają niewiele kalorii. Nie zapominaj również o produktach będących źródłem białka. Świetnym wyborem będzie chudy drób oraz morskie ryby.
Grillowany łosoś z aromatycznym ryżem
Łosoś to jedna z pyszniejszych ryb. Przygotowany na patelni grillowej nie nasiąka tak bardzo tłuszczem jak przy tradycyjnym smażeniu. Polecamy podać go z aromatycznym ryżem z dodatkiem kurkumy i zdrową surówką z kapusty kiszonej i marchwi.
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 4
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 4 porcje fileta z łosia
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 połówki cytryny
- 2 woreczki ryżu brązowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj we wrzącej i osolonej wody z dodatkiem kurkumy i chili.
- Filety z łososia dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Następnie skrop je sokiem z cytryny.
- Rozgrzej patelnię grillową i grilluj filety po 5 minut z każdej strony.
- Kapustę kiszoną przepłucz i odsącz. Dodaj do niej obraną i startą na grubych oczkach marchew. Dodaj 2 łyżki oleju i całość dokładnie wymieszaj.
- Grillowanego łososia podawaj razem z ryżem i surówką z kapusty
Szaszłyki z batatami
Szaszłyki to super pomysł na niskokaloryczne danie. Pełne warzyw stanowią pomysł na naprawdę smaczny i zdrowy posiłek. Przygotuj je z chudego mięsa drobiowego i nie martw się o kalorie.
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 4
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 2 duże bataty
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 300 g fileta z kurczaka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Bataty umyj i obierz. Pokrój w plastry o grubości 1 cm,
- Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm x 1 cm
- Kurczaka umyj i pokrój w kostkę o wymiarach 1 cm x 1 cm
- Olej wymieszaj z 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich i z odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną mieszanką dopraw kurczaka.
- Bataty dopraw 1 łyżeczką słodkiej papryki, sola i pieprzem.
- Na szaszłyki nadziewaj kolejno batata, kurczaka, cukinie, paprykę. Czynność powtarzaj aż nie będzie miejsca na szaszłyku. Całość oprósz ziołami prowansalskimi.
- Szaszłyki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-40 min.
Jednogarnkowe fit danie
To danie robi się tak naprawdę same. Wystarczy że wrzucisz potrzebne składniki do garnka, chwilę poddusisz i gotowe. Pełne warzyw, doprawione aromatycznymi warzywami na pewno zadowoli nie jedno podniebienie.
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 4
Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 320 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczka kminu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę.
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli i podsmaż.
- Czerwoną i żółtą paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
- Cukinie umyj i pokrój 1 cm x 1 cm.
- Papryki i cukinię dodaj do kurczaka i podsmażaj ok. 3 minut.
- Do potrawy dodaj pomidory z puszki i pół szklanki wody. Dodaj słodką, paprykę, kmin i majeranek. Całość duś aż zmięknie.
- Danie podawaj z ugotowaną kasza gryczaną.
Pyszne i zdrowe posiłki możesz wykonać w mgnieniu oka. Pamiętaj aby były pełne warzyw, które sprawią, że danie będzie niskokaloryczne i syte.
- Kaszę gryczaną ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę.
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj do zeszklonej cebuli i podsmaż.
- Czerwoną i żółtą paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
- Cukinie umyj i pokrój 1 cm x 1 cm.
- Papryki i cukinię dodaj do kurczaka i podsmażaj ok. 3 minut.
- Do potrawy dodaj pomidory z puszki i pół szklanki wody. Dodaj słodką, paprykę, kmin i majeranek. Całość duś aż zmięknie.
- Danie podawaj z ugotowaną kasza gryczaną.
Pyszne i zdrowe posiłki możesz wykonać w mgnieniu oka. Pamiętaj aby były pełne warzyw, które sprawią, że danie będzie niskokaloryczne i syte.
Artykuł partnerski
~Gosc | Czytano 607 razy | 09-11-2020 |