Strona główna >>
Desery >>
Pączki Pączki hiszpańskie
Czas 30 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
Pączki hiszpańskie - sposób wykonania:
Pyszne, domowe pączki hiszpańskie znane także pod nazwą pączki wiedeńskie. Powstają z parzonego ciasta takiego jak np na ptysie, z tą różnicą, że nie pieczemy ich w piekarniku lecz smażymy na głębokim oleju. Pączki hiszpańskie nie mogą coprawda konkurować z tradycyjnymi pączkami ale warte są zrobienia i skosztowania. Wykonaniu o wiele łatwiejsze od tradycyjnych.
W rondelku gotujemy osoloną wodę z masłem. Do wrzącej wody wsypujemy przesianą mąkę i zmniejszamy ogień. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy aż powstała masa bedzie gładka i zacznie odchodzić od rondelka. Masę odstawiamy do sostygnięcia.
Na pergaminie lub papierze do pieczenia odrysowujemy za pomocą szklanki kółka - pamiętajmy aby zachować odstępy między nimi. Kolejno z naszego pergaminu / papieru wycinamy kwadraty, tak aby na każdym kwadracie znajdowało się po jednym kółku. Wycięte kwadraty smarujemy olejem.
Gdy ciasto wystygnie dodajemy jajka oddzielnie i po każdym dodaniu jajka miksujemy masę. Po skończeniu dodawania jajek i miksowania, masę przekładamy do cukierniczego rękawa zakończonego gwiazdką wyciskamy na wyciętych kwadratach masę wokół wyrysowanych od szklanki kółkach.
Powstałe pączki hiszpańskie kładziemy na rozgrzany olej, tak aby papierek był u góry. Po kwadransie smażenia papierek zdejmujemy. Pączki smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe kładziemy na papierowy ręcznik do odsączenia z tłuszczu.
Przestudzone pączki polewamy lukrem /powstaje przez utarcie cukru pudru z gorącym sokiem cytryny/ lub posypujemy cukrem puderem.
Prześlij przepis ~Gosc | 06-02-13 | Czytano: 6363 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pączki hiszpańskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują