Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Piernik na piwie
Czas 50 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
750 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie przyprawy do piernika
150 g masła
6 jajek
35 dag miodu
350 g cukru trzcinowego
szklanka ciemnego piwa
po garści bakali: morele żurawina śliwki suszone, orzechy włoskie, migdały
szczypta soli
lukier: cukier puder i sok z cytryny
Piernik na piwie - sposób wykonania:
Masło wrzucamy do miski, ucieramy z cukrem dodajemy żółtka i ucieramy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę połączoną z sodą i przyprawą do piernika. Dodajemy roztopiony i przestudzony miód oraz piwo, miksujemy. Do ciasta wsypujemy pokrojone bakalie. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie.
2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, wlewamy ciasto. Pieczemy 1h w 180 stopniach C.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny)
Prześlij przepis mewa80 | 15-12-12 | Czytano: 10527 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Piernik na piwie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują