Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Piernik świąteczny
Czas 65 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pół szklanki wody
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki cukru
2 szklanki maki krupczatki
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu (gryczanego lub inny)
kostka masła
5 jajek
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów włoskich (uprażone)
dekoracja:
lukier
gotowe ozdoby
sok malinowy
biała czekolada
Piernik świąteczny - sposób wykonania:
Przepis na piernik świąteczny z programu Ewa gotuje. Wodę wlewamy do rondelka a do niej wkładamy: cukier, przyprawę do piernika, kakao, masło oraz miód. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż się rozpuści. Następnie masę studzimy i dodajemy do niej żółtka.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, wymieszać dokładnie.
Uwaga: piernik na mące krupczatce jest bardziej puszysty, możemy jednak mąkę dodać pół na pół z mąką pszenną.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy uprażone (10 minut w 200 stopniach C, w piekarniku) orzechy, mieszamy.
Masę przelewamy do foremek (z podanych proporcji wyjdą nam 2 keksówki) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą, pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu dekorujemy.
Prześlij przepis mewa80 | 17-12-11 | Czytano: 30756 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Piernik świąteczny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują