Strona główna >>
Dania mączne >>
Pizza Pizza z tuńczykiem i kukurydzą
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
ciepła woda - ok. 250 ml
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
puszka tuńczyka w sosie własnym
łyżka suszonego oregano
puszka kukurydzy
Pizza z tuńczykiem i kukurydzą - sposób wykonania:
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy (drożdże rozprowadzone z cukrem i ciepłą wodą, wymieszane z ok. 4 łyżkami mąki), przykryć i odstawić na 15 minut, aż wyrosną. Wymieszać i wyrobić dość miękkie ciasto. Jeśli ciasto wydaje się za twarde, wlać jeszcze wodę.
Dolać oliwę, wszystko razem ponownie wyrobić. Odstawić na 10 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy na sitku. Cebulę kroimy. Ser trzemy w piórka. Wałkujemy ciasto i umieszczamy na blasze do pieczenia - najlepiej na położonym nań pergaminie. Uwaga - można rozwałkować ciasto na trochę większy rozmiar niż ma forma, a potem w brzegi zawinąć żółty ser. Będzie pyszniej ze stopionym serem! :) Na
rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, posypujemy oregano, a następnie serem. Na to kładziemy kukurydzę i tuńczyka. Dekorujemy paskami papryki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku - 220 st
C około 15 minut.
Prześlij przepis ~Gosc | 08-05-08 | Czytano: 52058 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pizza z tuńczykiem i kukurydzą prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują