Strona główna > > Porady kulinarne

Polska, włoska, meksykańska - czym charakteryzują się światowe kuchnie

Jeśli planujemy rodzinną imprezę okolicznościową lub spotkanie biznesowe z przerwą kawową w restauracji i chcemy, aby to wydarzenie wyróżniało się na tle innych, warto zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Aby to zrobić, wpierw dowiedzmy się, czym charakteryzują się poszczególne kuchnie świata - co znajdziemy w ich menu. Niespotykane, wyjątkowe potrawy, a może takie, które jemy na co dzień, nie zdając sobie sprawy, że pochodzą one z danego kraju? Oto kilka znanych kuchni, którym warto się przyjrzeć.

Kuchnia polska

Czym charakteryzuje się nasza rodzima kuchnia? Przede wszystkim w swoim menu mamy dużo dań mącznych i tłustych, stąd polska dieta nie należy do najbardziej lekkostrawnych.

Naszą kuchnię wyróżnia obecność wielu rodzajów zup, wśród nich najbardziej znane to rosół z makaronem, pomidorowa, barszcz czy żurek.

Tradycyjnymi polskimi daniami obiadowymi są: bigos, kapusta zasmażana, kotlet schabowy, pierogi czy gołąbki. Popularne ciasta w naszym kraju, które bardzo często można spotkać w menu restauracji jako deser po obiedzie lub w ramach przekąski podczas przerwy kawowej, to sernik, makowiec czy babka. Na imprezach okolicznościowych w tradycyjnie polskim stylu, na stole nie brakuje także potraw z grzybami, kapustą i ogórkami kiszonymi, czy różnego rodzaju mięsa, od drobiu, po dziczyznę.


kuchnia polska

Kuchnia włoska - najpopularniejsza kuchnia świata

Specjały włoskiej kuchni możemy spotkać w restauracjach w wielu zakątkach świata, ponieważ smaki tego regionu uznawane są na całym globie. W menu Italii królują przede wszystkim słodkie śniadania popijane espresso oraz spożywane w ramach lunchu wszelkiego rodzaju dania z makaronem w roli głównej. Włoskie obiady kończy się zwykle kawałkiem kruchego chleba, który służy do zbierania okruchów jedzenia pozostałych na talerzu. Umożliwia to nie tylko ponownie poczuć gamę smaków, ale także jest to okazaniem wdzięczności kucharzowi za smaczne danie. Kolacja to najobfitszy posiłek, w ramach którego Włosi przygotowują kilka potraw m.in. pełnych warzyw, ze śródziemnomorskimi rybami czy owocami morza. Lokalne posiłki bogate są także w oliwę z oliwek, przyprawy, takie jak oregano, estragon, rozmaryn, bazylia czy tymianek, oraz sery, w szczególności mozzarellę i parmezan. Wśród znanych przysmaków z Półwyspu Apenińskiego, które możemy spotkać w restauracjach, znajduje się pizza, spaghetti, focaccia, minestrone (zupa warzywna), ravioli oraz lasagne. Jeśli organizujemy imprezę okolicznościową lub spotkanie biznesowe i planujemy przerwę kawową we włoskim stylu, nie zapomnijmy zadbać o to, aby po obiedzie nasi goście mogli skosztować tamtejszych deserów, takich jak panna cotta czy tiramisu.


Kuchnia meksykańska - menu o pikantnej nucie

Menu meksykańskie to przede wszystkim kolorowe potrawy o długoletniej tradycji i wyrazistym, zwykle ostrym posmaku. Z tego regionu w ramach lunchu bądź obiadu dostaniemy dobrze nam znane tortille, burrito czy chili con carne. Podstawowymi składnikami kuchni meksykańskiej są: kukurydza, papryka oraz rośliny strączkowe. Ponadto dominują tu także pomidory, mięso indycze, awokado, cebule oraz słodkie dodatki, jak czekolada czy wanilia. Najczęściej używanymi przyprawami są chili, czosnek, kminek, kolendra oraz oregano, a także gorzkie kakao. Imprezy okolicznościowe z menu w stylu meksykańskim będą charakteryzować się wyrazistością i pikantnością. Jeśli organizujemy konferencję lub spotkanie biznesowe, podczas przerwy kawowej czy lunchu możemy podać m.in. cemitę sandwich (popularną meksykańską kanapkę) czy też quesadilla (tortille wypełnione serem lub mięsem).


Kuchnia grecka - samo zdrowie

Kuchnia grecka jest uważana za najzdrowszą na świecie. Cechuje się ona prostotą, bogactwem warzyw i lekkostrawnością. Głównymi składnikami menu południowej części Półwyspu Bałkańskiego są m.in. pomidory, papryka, oliwa z oliwek, czosnek, ryby oraz owoce morza i baranina czy jagnięcina. Mięsa choć należą do ciężkostrawnych, to dzięki temu, że nie są smażone, lecz grillowane lub mielone, oraz posypywane mnóstwem świeżych ziół, nie obciążają żołądka. Do sosów i zabielania w kuchni greckiej zamiast śmietany używa się jogurtów. Chcąc zamówić w restauracji obiad w stylu kuchni greckiej, możemy spodziewać się także obecności takich warzyw, jak szpinak, sałata, bakłażan, oberżyna czy cukinia. W ramach lunchu otrzymamy również potrawy z roślin strączkowych np. z soczewicy, ciecierzycy lub fasoli. Częstym elementem każdego greckiego posiłku to chleb, np. pita, oraz wino. Do najpopularniejszych dań greckich, które możemy zamówić w większości restauracji, należą: horiatiki (sałatka grecka), tzatziki, musaka oraz souvlaki. Imprezy okolicznościowe z potrawami greckimi zapewnią gościom sytość, ale i lekkość, ponieważ obecność przypraw wiąże się nie tylko z niezwykłym aromatem i smakiem, ale także z lepszym trawieniem.



kuchnia włoska

Kuchnia francuska - wytrawnie i elegancko

Francuska kuchnia kojarzy się z elegancją i finezją. Potrawy pochodzące z tego kraju są lekkie, delikatne oraz cechują się różnorodnością. Bazowymi składnikami diety we Francji są: oliwa z oliwek, warzywa, szczególnie cenione są szparagi, ryby i owoce morza. Wśród najczęściej używanych przypraw znajduje się czosnek, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn i trybula. Francja słynie z takich potraw, jak żabie udka, ślimaki, ratatouille, omlety, tosty francuskie oraz zupa cebulowa (co ciekawe, nie dostaniemy jej jako danie na lunch). Kuchnia tego zachodnioeuropejskiego kraju znana jest również z wina oraz serów, których jest tam aż 500 rodzajów. Wspominając o Francji, nie należy także zapominać o croissantach oraz bagietkach, które często serwowane są w polskich restauracjach podczas przerw kawowych. Jako deser po obiedzie na imprezie okolicznościowej możemy zaproponować gościom francuski crème brûlée, trufle lub tartę, którą możemy zjeść zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.


Którą kuchnię świata wybrać?

W zależności od naszego gustu i upodobań do różnych smaków nasz wybór może paść na zdrowe i lekkostrawne dania z Grecji czy też na pikantne potrawy meksykańskie. Choć kuchnie z różnych stron świata zapożyczają od siebie wzajemnie potrawy i sposoby ich przygotowywania, to każde państwo ma swój szczególny smak, który nadaje mu charakteru i wyjątkowości.


Dobrą okazją do poznawania różnych smaków jest korzystanie z ofert lokali, które oferują kuchnie konkretnych regionów lub mają w swoim menu wybrane specjały. W gdańskiej restauracji Zacisze możemy zasmakować przekąsek z różnych stron świata, jak krewetki, ryby śródziemnomorskie czy też delektować się włoskim deserem panna cottą. W ramach obiadu bądź biznesowego lunchu, restauracja oferuje także typowo polskie dania, jak rosół z makaronem czy kotlet schabowy z zasmażaną kapustą.


Artykuł partnerski.

~Gosc | Czytano 1036 razy | 02-10-2020 |



Ewa gotuje