Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Puree zapiekane
Czas 25 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
10 ziemniaków
łyżka masła (czubata)
0,5 szklanki mleka lub śmietanki
2 żółtka
przyprawy : sól, gałka muszkatołowa lub łyżka chrzanu, pieprz biały
Puree zapiekane - sposób wykonania:
Obrane ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy i odparowujemy. Miksujemy z masłem, mlekiem i przyprawami i chrzanem, gdy masa będzie puszysta i jednolita mieszamy ją z żółtkami.
Gotowe, jednolite puree przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni aż lekko się zarumieni.
Dla większego efektu estetycznego polecam użyć szprycy do ozdabiania tortów (wypełniamy ja masą ziemniaczaną), za pomocą której można wycisnąć karbowane, nieregularne kształty.
Prześlij przepis mewa80 | 18-05-10 | Czytano: 7168 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Puree zapiekane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują