Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Pyry z gzikiem
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
ziemniaki (ilość w zależności od osób i apetytu)
40 dag twarogu (prawdziwego, dobrej jakości, nie walcowany a wolny, z sita)
pół szklanki śmietany 18%
1 cebula
koperek świeży
sól, pieprz
Pyry z gzikiem - sposób wykonania:
Wspaniała potrawa prosto z Poznania. Po obejrzeniu ostatniego odcinka Magdy Gessler zrobiłam tą potrawę i naprawdę wyszła pysznie :-).
To co podkreśla Magda Gessler w swym programie to twaróg - musi być naprawdę dobrej jakości.
Ziemniaki w łupinkach dokładnie myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Twaróg rozdrabniamy widelcem mieszamy ze śmietaną, dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Do twarogu dodajemy posiekany koperek (można też dodać szczypiorek).
Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, przekrajamy na pół. Podajemy z twarogiem.
Pyszne :-)
Prześlij przepis mewa80 | 10-12-11 | Czytano: 20759 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pyry z gzikiem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują