Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Risotto z gruszkami i serem pleśniowym
Czas 25 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
200 g ryża do risotto (arborio)
1 kieliszek białego wina
2 litry bulionu jarzynowego
3 gruszki
100 g sera gorgonzola
2 garści orzechów włoskich (posiekane)
oliwa
Risotto z gruszkami i serem pleśniowym - sposób wykonania:
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie, dodajemy posiekany ząbek czosnku a następnie posiekany seler naciowy. Mieszamy, chwilkę smażymy. Wsypujemy ryż (100 g na jedną osobę), podsmażamy. Wlewamy kieliszek białego wina. Następnie stopniowo - tyle ile ryż zabierze- wlewamy bulion (koniecznie ciepły). Ryż mieszamy i stopniowo dodajemy bulion. Solimy do smaku. W momencie gdy ryż pochłonie już cały bulion możemy dodawać kolejne składniki.
Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę gruszek. Potrawę mieszamy i wkruszamy do niej ser pleśniowy. Na koniec dodajemy garść posiekanych orzechów. Risotto podajemy na głębokim talerzu, posypując pozostałymi orzechami włoskimi. Pyszny słono-słodki smak. Przepis z wrześniowego programu Ewa Gotuje.
Prześlij przepis asieńka | 18-01-11 | Czytano: 8078 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Risotto z gruszkami i serem pleśniowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują