Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Rogale marcińskie
Czas 145 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność trudne
Koszt: do 25 zł
Składniki:
- pół kg mąki pszennej
- 5 dag masła o temperaturze pokojowej (tj. kopiasta łyżka)
- 25 dag masła schłodzonego
- pół szklanki ciepłego mleka
- 4 dag drożdży
- jajko
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- mąka do podsypania
Nadzienie:
- 40 dag białego lub czarnego maku (biały mak czasami trudno dostać)
- 30 dag cukru
- 3 pokruszone herbatniki
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 2 łyżki śmietany
- ewentualnie można dać również rodzynki lub owoce kandyzowane
Rogale marcińskie - sposób wykonania:
Rogale Marcińskie robi się w Poznaniu i w innych powiatach województwa wielkopolskiego na 11 listopada, w dniu imienin Marcina, stąd pochodzi też nazwa tych smakołyków.
Pomimo, że w cukierni bez problemu można kupić w tym dniu rogale Marcińskie zachęcamy do własnego wypieku.
Rogale charakteryzują się ciastem półfrancuskim oraz nadzieniem z białym makiem a tradycja ich spożywania wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.
Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawiamy zaczyn aż podwoi swoją objętość.
5 dag masła roztapiamy, mąkę przesiewamy wraz ze szczyptą soli, do maki dodajemy przestudzone masło, drożdże, resztę cukru i jajko.
Zagniatamy ciasto i chłodzimy 2 godziny w lodówce następnie rozwałkowujemy placek o wymiarach około 20x30 cm, na środek układamy pozostałą część masła pokrojonego w plasterki, zwijamy boki w kopertę tak aby zakryć masło, wałkujemy. Następnie rozwałkowany placek składamy na pół (do poprzednich wymiarów) i chłodzimy pół godziny. Czynność powtarzamy 3-4 razy za każdym razem chłodząc ciasto. Ostatni raz najlepiej schłodzić ciasto minimum 4 godziny.
Mak, orzechy i migdały sparzyć, osączyć i zmielić dwukrotnie, dodać pokruszone herbatniki, bakalie i śmietanę, wymieszać z cukrem.
Zamiast śmietany można dodać masła, ich rola polega na tym ,że uczynią nasze nadzienie zwarte w konsystencji.
Ciasto wyjmujemy na 20 minut przed robieniem rogali. Rozwałkowujemy je i wycinamy prostokąty. Po ich przecięciu otrzymamy trójkąty. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy zaczynając od dłuższego boku.
Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopniach C piekarniku. Rogale są gotowe gdy pięknie się zarumienią.
Rogale polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami.
Prześlij przepis mewa80 | 09-11-10 | Czytano: 57347 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Rogale marcińskie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują