Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Ryż zapiekany z jabłkami
Czas 25 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 torebki ryżu
3 jabłka
łyżka masła
cynamon
(ewentualnie : rodzynki, owoce kandyzowane)
pół szklanki cukru
śmietana do polania po upieczeniu
Ryż zapiekany z jabłkami - sposób wykonania:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, każdy obtaczamy dokładanie w cukrze i cynamonie (można użyć tarowanych, ze słoika).
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wykładamy część ryżu, następnie jabłka, ryż, jabłka - na przemian, ostatnią warstwą musi być ryż.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni C, przez około 30 minut (aż się zarumieni). Podajemy polany śmietaną (dla lubiących słodkości - można posypać też cukrem).
Prześlij przepis ~Gosc | 12-05-10 | Czytano: 17172 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ryż zapiekany z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują