Strona główna >>
Dania główne >>
Drugie danie Seler panierowany
Czas 25 minut
Porcji 8
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 średnie selery korzeniowe
100 g orzeszków ziemnych
100 g tartego żółtego sera
2 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki mąki
2 łyżki masła
olej do smażenia
cytryna
sól, pieprz
Seler panierowany - sposób wykonania:
Smakowite danie - polecam - nie tylko dla jaroszy :)
Selery myjemy, obieramy, kroimy na plastry grubości 1 cm, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na półmiękko - około 5 minut.
Po obgotowaniu lekko studzimy.
Orzeszki siekamy bardzo drobno.
Krążki selera obtaczamy najpierw w mące ( 2 łyżki mąki zostawiamy), następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w orzeszkach.
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy krążki selera i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, dodajemy mleko. Gotujemy chwilkę (doprawiamy pieprzem), po czym dodajemy żółty ser (ewentualnie można sos jeszcze dosolić w razie potrzeby ale po dodaniu żółtego sera, gdyż jest on sam w sobie słony). Chwilkę gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
Selera podajemy z sosem i plasterkiem cytryny.
Prześlij przepis mewa80 | 30-09-10 | Czytano: 7533 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Seler panierowany prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują