Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Sernik domowy tradycyjny
Czas 60 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego /proszę nie używać "twarogu z wiaderka"/
szklanka cukru
kostka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
średnia cytryna
6 jaj
aromat waniliowy ewentualnie rumowy
namoczone rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
Do posypania wiórki kokosowe oraz 1/2 szklanki cukru pudru.
Sernik domowy tradycyjny - sposób wykonania:
Domowy przepis na sernik tradycyjny. Masło rozcieramy z aromatem, cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz kaszę manną. Wszystko ucieramy. Dodajemy stopniowo twaróg nie przerywając ucierania.
Następnie dodajemy namoczone rodzynki i skórkę pomarańczy. Zcieramy skórkę sparzonej cytryny i dodajemy do ciasta wraz z wyciśniętym sokiem. Trochę soku z cytryny nalezy pozostawić do naszego lukru.
Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli, po czym delikatnie wmieszać do ciasta.
Sernik pieczemy w temperaturze 175 stopni C. na wyłożonej pergaminem blasze o standardowych wymiarach. Po około 65 minutach pieczenia nasz sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przygotowujemy lukier z przegotowanej wody, cukru pudru oraz soku z cytryny.
Sernik domowy polewamy powstałym lukrem i posypujemy kokosowymi wiórkami oraz cukrem pudrem - jak ktoś lubi.
Na zdjęciu przepyszny, domowy sernik.
Prześlij przepis ~Gosc | 17-12-12 | Czytano: 11152 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sernik domowy tradycyjny prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują