Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wigilijne Śledzie ze śliwkami w occie
Składniki:
1 kg śledzi
śliwki suszone
2 cebule
Zalewa:
szklanka wody
szklanka oleju
szklanka octu
łyżeczka soli
2 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Śledzie ze śliwkami w occie - sposób wykonania:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie w zależności od ich słoności, w przedziale kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Następnie odsączamy je z zalewy. Na
każdy płat śledzia kładziemy dużą śliwkę suszoną i zwijamy w rulonik. Aby potrawa nam się nie rozleciała, całość przekuwamy wykałaczką.
Następnie rulonik kroimy ostrym nożem wzdłuż i układamy w szklanej misce lub słoju.
Przygotowujemy zalewę:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zeszkloną cebulę przekładamy do garnka i zalewamy wodą, octem i olejem. Dodajemy przyprawy, cukier i koncentrat. Całość gotujemy ok 5 minut.
Gorącą zalewą zalewamy przygotowane wcześniej śledzie. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki na minimum 2-3 godz., by smaki się przegryzły.
Prześlij przepis ~Gosc | 20-12-17 | Czytano: 1689 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Śledzie ze śliwkami w occie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują