Strona główna >>
Kuchnie Świata >>
Chiny Smażony Ryż z Krabami
Czas 30 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
150g długoziarnistego ryżu
125g białego mięsa krabowego z puszki
2 jajka, ubite
1 mały por pokrojony w plasterki
1 ząbek czosnku, posiekany
150g kiełków fasoli
1-2 łyżki Sosu sojowego TaoTao
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
Smażony Ryż z Krabami - sposób wykonania:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku, aż będzie lekko twardy.
Odcedzić, dobrze opłukać pod zimną wodą i ponownie odcedzić.
W woku, lub na patelni, rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso z krabów, posiekany ząbek czosnku, pokrojone pory, kiełki i smażyć, ciągle mieszajć, przez 2-3 minuty. Przełożyć całość na osobny talerz.
Do woka wlać ubite jajka i smażyć, mieszając, przez 2 minuty, aż się prawie zetną. Dodać ryż i wcześniej usmażone mięso krabów z porami i kiełkami. Dobrze wymieszać. Dodać sos sojowy i sok z limonek, a następnie skropić olejem sezamowym.
Przełożyć ryż z mięsem krabowym na półmisek, przybrać plasterkami limonki i natychmiast podawać.
Prześlij przepis ~Gosc | 19-05-08 | Czytano: 23734 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Smażony Ryż z Krabami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują