Strona główna >>
Dania mączne >>
Makarony Spaghetti po Bolońsku
Czas 20 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Sos:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- l marchew
- l-2 cebule, 2 średnie pomidory
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- bazylia
- oregano lub tymianek
- sól i pieprz
- ser żółty
Spaghetti po Bolońsku - sposób wykonania:
Marchew zetrzyj na tarce. Pokrój drobno cebulę i posiekaj czosnek. Podsmaż warzywa na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso mielone i smaż, aż zbrązowieje. Jeśli mięso mielone jest tłuste, to najpierw podsmaż mięso, a potem dodaj warzywa. Dodaj bulion i duś około 5 minut. Gdy sos zgęstnieje, l dodaj obrane ze skórki pomidory, koncentrat i przyprawy, jeżeli używasz przypraw świeżych, to dodaj je na koniec gotowania. Całość gotuj jeszcze przez 20 minut, Ugotuj makaron, odcedź i wymieszaj razem z sosem w garnku. Rozłóż na talerze i posyp startym, żółtym serem.
Prześlij przepis ~Gosc | 08-05-08 | Czytano: 24225 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Spaghetti po Bolońsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują