Strona główna >> Desery >>

Suflet rumowy

Składniki:

6 jajek
80 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
4 łyżki rumu
starta skórka i sok z 1 cytryny
50 g mączki ziemniaczanej
trochę masła i mąki do formy

Suflet rumowy - sposób wykonania:

Procedura:
1. Z żółtek, cukru, cukru waniliowego i
szczypty soli ubić białą pianę. Dodać rum, sok cytrynowy, startą skórkę i razem ubić. Ochłodzić i na krótko przed użyciem ponownie ubić.
2. Sztywną pianę z białek ubić na krótko przed pieczeniem. Dodać krem z żółtek, przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą.

3. Formę do zapiekanek posmarować grubo masłem i wysypać grubo mieloną mąką. Napełnić formę do około dwóch trzecich
wysokości, włożyć do gorącego piekarnika i piec w średniej temperaturze i zamkniętym piekarniku. Suflet podawać natychmiast po upieczeniu, w przeciwnym przypadku upadnie.

Uwagi:
Pieczenie: 25 minut
Czas przygotowywania: 25 min.

Dodatki: Sosy ze świeżych rozgniecionych letnich owoców jagodowych, sosy śliwkowe, brzoskwiniowe lub morelowe, które po krótkim duszeniu w pełni rozwiną swój aromat.

Przygotowanie sufletu wymaga pewnego doświadczenia, dlatego proponujemy wcześniej zrobić próbę i zrobić go dla gości dopiero po opanowaniu techniki przygotowania.


Prześlij przepis

~Gosc | 13-05-08 | Czytano: 3927 razy | komentarzy [0]
Suflet rumowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Suflet rumowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Suflet rumowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje