Strona główna > > Porady kulinarne

Sztuka jedzenia sushi. Kilka podstawowych zasad, których warto przestrzegać

Sushi to danie, po które chętnie sięgamy zarówno od święta, jak i bez specjalnej okazji. Sposób jego jedzenia znacząco odbiega jednak od techniki, którą stosujemy do jedzenia typowo polskich i europejskich potraw.

Wbrew pozorom, to w jaki sposób jemy sushi, ma ogromne znaczenie dla wydobycia z niego wszystkich walorów smakowych. Warto więc poświęcić chwilę na zapoznanie się z prawidłowym sposobem jedzenia sushi oraz na własnej skórze przekonać się, czy rzeczywiście robi on różnicę!

Sushi na widelcu, czyli o metodach jedzenia sushi w Krakowie słów kilka

Sushi jest daniem wywodzącym się z Japonii - kraju o kulturze zupełnie odmiennej od naszej. Japończycy różnią się od Polaków i Europejczyków nie tylko inną religią, tradycją i zasadami codziennego życia, ale także sposobem jedzenia. Zamiast sztućców korzystają bowiem z pałeczek lub… własnych dłoni. W Kraju Kwitnącej Wiśni nie spotkamy więc Japończyka, który jadłby sushi nożem i widelcem, a wręcz przeciwnie - jest to uznawane za swoiste faux pas.

Aby wypróbować, jak smakuje prawdziwe sushi w Krakowie, warto jeść je tak, jak robią to Japończycy, a więc pałeczkami albo palcami. Nauka posługiwania się pałeczkami nie jest łatwa, więc na początku możemy wspomóc się własnymi dłońmi. Przed jedzeniem warto więc dokładnie umyć ręce, a w trakcie uczty pamiętać o tym, że świeże sushi jest delikatne i dość kleiste.

Co równie ważne, porcje sushi jemy zawsze w całości, nie dzielimy ich na mniejsze części. Według Japończyków, taki sposób jedzenia wyzwala bowiem z potrawy pełnię jej walorów smakowych. Jedzenie znacząco ułatwia fakt, że sushi jest serwowane w niedużych kawałkach, które bez problemu mieszczą się w ustach.


Sushi na ciepło, czy na zimno? Co podać do picia?

Sushi to potrawa, którą przygotowuje się na zimno i w taki sam sposób się ją spożywa. Nie należy więc go podgrzewać przed podaniem, gdyż obróbka termiczna w większości przypadków popsuje walory smakowe dania. W związku z tym, sushi idealnie nadaje się do jedzenia w okresie letnim, kiedy podczas upałów najchętniej sięgamy po zimne, orzeźwiające potrawy. Sushi może okazać się idealną, egzotyczną alternatywą dla klasycznej sałatki warzywnej lub owocowej, dostarczając nam więcej walorów odżywczych oraz zapewniając na znacznie dłużej uczucie sytości.

Bardzo ważną kwestią podczas jedzenia sushi w Krakowie jest także dobranie do niego odpowiednich napojów. Sushi można spożywać zarówno z alkoholem, jak napojami bez procentów. Świetnym kompanem dla tego japońskiego przysmaku jest popularne na całym świecie wino ryżowe, czyli sake. Serwuje się je przed lub po posiłku, nigdy w trakcie. Japończycy równie chętnie, co po sake, sięgają także po umeshu - nalewkę śliwkową, która świetnie podkreśla smak sushi, a także pasuje do większości japońskich deserów. Dla osób, które preferują napoje bezalkoholowe, polecana jest natomiast tradycyjna japońska zielona herbata lub orzeźwiająca woda z dodatkiem cytryny i mięty.

Artykuł partnerski.


~Gosc | Czytano 256 razy|



Ewa gotuje