Strona główna >>
Desery >>
Zimne desery Torcik serowy z galaretką
Składniki:
50 dag serka twarogowego,
1/2 kostki masła (12,5 dag),
1 szklanka cukru pudru,
3 jajka,
4 czubate łyżeczki żelatyny,
aromat waniliowy,
30 dag truskawek lub poziomek,
1 opakowanie galaretki owocowej w proszku.
Torcik serowy z galaretką - sposób wykonania:
Żelatynę zalać kilkoma łyżeczkami zimnej, przegotowanej wody, a gdy napęcznieje, dodać
troszeczkę wrzącej wody i mieszać, aż rozpuści się, zagotować. Ser zemleć lub przetrzeć przez sito.
Ubić żółtka z cukrem, a potem stopniowo dodawać do nich ser, roztopione masło, rozpuszczoną żelatynę, aromat waniliowy, i pianę z białek; dobrze wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do formy i ochłodzić, aby masa uległa zestaleniu. Zamiast sera twarogowego można użyć serek homogenizowany, ale wówczas otrzymamy masę o rzadkiej konsystencji, która po stężeniu także inaczej będzie smakowała.
Gdy sernik dobrze stężeje, przykryć go warstwą owoców, zalać galaretką (przyrządzoną według przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody) i ponownie schłodzić w lodówce.
Prześlij przepis ~Gosc | 15-05-08 | Czytano: 12343 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Torcik serowy z galaretką prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują