Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Tort orzechowy z masą kajmakową
Czas 105 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
pół szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kajmakowa:
3/4 kostki masła
gotowa masa kajmakowa
1 kieliszek spirytusu
Masa kremowa:
pół szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 kieliszek spirytusu
szklanka mleka
budyń śmietankowy
pokruszone bezy do dekoracji
garść orzechów włoskich
Tort orzechowy z masą kajmakową - sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia, jaja ubijamy z cukrem, dodajemy do nich wszystkie sypkie produkty i mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy (wysamrowana masłęm i wysypana bułką), pieczemy 45 minut w 160 stopniach C. Studzimy.
Krem budyniowy: gotujemy budyń na mleku i studzimy go, po wystudzeniu ucieramy z masłem, do masy dodajmey cukier puder i spirytus, mieszamy.
Krem kajmakowy: masło ucieramy an puch i dodajemy kajmak, ucieramy aż do jednolitej masy, na koniec dodajmey spirytus.
Ciasto przekrajamy na pół, kładzimey krem budyniowy, przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch i boki smarujemy masą/kremem kajmakowym, posypujemy orzechami.
Prześlij przepis ~Gosc | 24-11-12 | Czytano: 13528 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort orzechowy z masą kajmakową prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują