Strona główna >>
Desery >>
Ciasta Trociniak
Czas 75 minut
Porcji 10
Kcal kalorii
Trudność średnie
Koszt: do 25 zł
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
15 dag cukru pudru
15 dag mąki tortowej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
5 jabłek
3 galaretki agrestowe (lub inne zielone)
Masa budyniowa:
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka (0,5 litra)
pół szklanki cukru
kostka masła
Wierzch:
pół paczki wiórków kokosowych
3 łyżeczki cukru
łyżka masła
Trociniak - sposób wykonania:
Ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne ciasto.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką, wylewamy ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy25 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach, odciskamy sok. Galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna zastygać dodajemy do niej jabłka.
Masa budyniowa:
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę i budyń, gdy mleko się zagotuje wlewamy cienkim strumieniem rozmieszaną mąkę z budyniem. Mieszamy energicznie.
Masę studzimy. Gdy budyń będzie zimny rozcieramy masło i porcjami dodajemy budyń, mieszamy mikserem.
Wierzch:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a następnie wiórki. leciutko je rumienimy.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową(3/4 ilości), na masę kładziemy tężejącą galaretkę. Na jabłka kładziemy pozostałą masę budyniową, którą posypujemy wiórkami.
Prześlij przepis asieńka | 12-12-10 | Czytano: 116706 razy | komentarzy [5]
5 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Trociniak prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują