Strona główna >> Desery >> Ciasta

Trociniak

Czas 75 minut Porcji 10 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
15 dag cukru pudru
15 dag mąki tortowej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
5 jabłek
3 galaretki agrestowe (lub inne zielone)

Masa budyniowa:

2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka (0,5 litra)
pół szklanki cukru
kostka masła

Wierzch:
pół paczki wiórków kokosowych
3 łyżeczki cukru
łyżka masła

Trociniak - sposób wykonania:

Ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne ciasto.

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, chwilkę mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką, wylewamy ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy25 minut w 180 stopniach.

Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy na grubych oczkach, odciskamy sok. Galaretki rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna zastygać dodajemy do niej jabłka.

Masa budyniowa:
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę i budyń, gdy mleko się zagotuje wlewamy cienkim strumieniem rozmieszaną mąkę z budyniem. Mieszamy energicznie.
Masę studzimy. Gdy budyń będzie zimny rozcieramy masło i porcjami dodajemy budyń, mieszamy mikserem.

Wierzch:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a następnie wiórki. leciutko je rumienimy.

Na biszkopt wykładamy masę budyniową(3/4 ilości), na masę kładziemy tężejącą galaretkę. Na jabłka kładziemy pozostałą masę budyniową, którą posypujemy wiórkami.


Prześlij przepis

asieńka | 12-12-10 | Czytano: 116706 razy | komentarzy [5]
Trociniak komentarz



Opinie i komentarze na temat Trociniak kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

5 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Trociniak prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Gość
2011-07-26 18:25

Bardzo dobre ciasto!!!Wszyscy w domu się nim zachwycają! ! !

Autor
Trociniak
2011-12-29 9:00

Ciasto bardzo dobre, godne polecenia. Jednak skladnikow na mase jablkowa jest zdecydowanie za duzo, robilam w wiekszej blaszce (36/40cm) i sporo masy jablkowo-galaretkowej mi zostalo. Na drugi raz zrobie 1 galaretke i 1 jablko mniej. Ciasto polecam i pozdrawiam autorke :)

Autor
masa budyniowa
2012-05-24 12:40

to ile szklanek mleka dwie czy jedna? bo w składnikach jest 1, a w wykonaniu jest mowa o dwóch...

Autor
trociniak
2012-05-24 17:51

do masy budyniowej używamy 2 szklanki mleka a więc 0,5 litra, w składnikach był błąd, został poprawiony

Autor
Tytul
2013-03-23 16:09

Ciasto,jak dla mnie
pyszne,
lekkie,
orzeźwiające,
godne polecenia.
Wszystkim smakuje

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje