Strona główna >> Desery >> Ciasta

Wilgotne ciasto bananowe

Czas 30 minut Porcji 8 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Składniki na dużą keksówkę lub okrągłą formę 24cm:
- 300 g mąki pszenna bądź orkiszowa
- 200 g masła
- 250 g obranych bananów
- 2 jajka
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody

Dodatkowo: duża keksówka lub forma na babkę o średnicy 24 cm, papier do pieczenia lub bułka tarta, cukier puder do dekoracji upieczonego ciasta.

Wilgotne ciasto bananowe - sposób wykonania:

Sprawdź mój prosty przepis na wilgotne, aromatyczne i delikatne ciasto bananowe, które zawsze się udaje. Ciasto bananowe to najlepszy sposób na wykorzystanie długo leżących, przedojrzałych bananów, na które nie ma chętnych do konsumpcji. Warto z nich upiec pyszne ciasto bananowe. Możesz także polać je masą czekoladową i w efekcie upiec ciasto bananowo czekoladowe. Swoim wyglądem przypomina chleb, dlatego nazywane jest chlebkiem bananowym. Dzięki zawartości bananów jest wilgotne, nie wysycha i może dłużej poleżeć. Sprawdź jak krok po kroku zrobić wilgotne ciasta bananowe.

Do wykonania ciasta wykorzystujemy składniki posiadające temperaturę pokojową. Zaczynam od przesiania do miski mąki, sody i proszku do pieczenia.

W drugim naczyniu wrzucam masło, cukier i wbijam jajka. Całość miksuję za pomocą miksera, aż uzyskam gładką i jednolitą masę.

Do masy stopniowo wsypuję przesianą mieszankę z mąką. Całość miksuję przez chwilę na małych obrotach, aż do uzyskania gęstego ciasta. Wrzucam rozgniecione za pomocą widelca dojrzałe banany i miksuję aż do połączenia w jednolitą masę.

Zostawioną resztkę masła smaruję blaszkę do pieczenia i obsypuję bułką tartą. Możesz także użyć papieru do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. grzałka góra dół i piekę ciasto przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam za pomocą patyczka czy po wyciągnięciu z ciasta jest suchy. Upieczone i ostudzone ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.

Ciasto zaraz po upieczeniu jest wyczuwalnie słodsze niż na drugi dzień. Możesz śmiało dodać mniej cukru, gdyż każdy ma inną akceptację słodkości. Do ciasta koniecznie użyj dojrzałych bananów.
Polecam wszystkim początkującym to ciasto, ponieważ jest bardzo łatwe w przygotowaniu i każdy chce dokładkę i prosi o ten przepis. Nie zwlekaj wypróbuj to pyszne i wilgotne ciasto. Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto bananowe i ten jest najlepszy. Ciasto bardzo lubią moje dzieci. Możesz śmiało upiec ciasto z podwójnej porcji. Polecam gorąco!


Prześlij przepis

~Gosc | 15-10-2020 | Czytano: 24 razy | komentarzy [0]
Wilgotne ciasto bananowe komentarz



Opinie i komentarze na temat Wilgotne ciasto bananowe kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Wilgotne ciasto bananowe prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje