Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 czerwone cebule
2 kolorowe papryki
10 dag wędzonego boczku
20 dag rokpola
10 dag żółtego sera
2 łyżki parmezanu
szklanka śmietany
ząbek czosnku
2 łyżki masła
rozmaryn, gałka muszkatałowa
sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana - sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo, obrać, pokroić w plastry, cebulę pokroić w talarki, paprykę w kostkę, rokpol i żółty ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem z wyciśniętym do niego ząbkiem czosnku. Na dnie ułożyć warstwę śmietany, posypac rozmarynem (lub przyprawą do ziemniaków), obłożyć talarkami cebuli, posypać pokrojonym w kostkę boczkiem, papryką i serami. Ułożyć kolejne warstwy az do wyczerpania składników, tak by ostatnią były ziemniaki. Zapiekankę zalewamy śmietaną doprawioną solą, pieprzem i gałką.
Posypujemy parmezanem i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 21-05-10 | Czytano: 18546 razy | komentarzy [0]
Zapiekanka ziemniaczana komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz