Strona główna >>
Dania główne >>
Przekąski Ziemniaki pieczone po bawarsku
Czas 40 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
4 duże ziemniaki
10 dag żółtego sera
4 plastry wędzonego boczku
2 łyżki oleju
2 łyżki tymianku lub przyprawy do ziemniaków
ząbek czosnku
mielona papryka
sól
pieprz
Ziemniaki pieczone po bawarsku - sposób wykonania:
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 10 minut w osolonej wodzie, po przestudzeniu obrać ze skórki. Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na 3 części. Miedzy plastry wkładamy ser żółty pokrojony w plasterki, posypujemy solą, papryką i pieprzem a następnie ciasno owijamy w plastry boczku.
Żaroodporne naczynie nacieramy olejem i czosnkiem, układamy na nim ziemniaki, skrapiamy je olejem, posypujemy tymiankiem lub przyprawą do ziemniaków i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ser się stopi a boczek zarumieni.
Polecamy również: ziemniaki zapiekane - przepis dostępny na stronie (wyszukiwarka)
Prześlij przepis mewa80 | 07-06-10 | Czytano: 14959 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Ziemniaki pieczone po bawarsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują