Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Zupa z soczewicy

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

250 g czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 cebula
4 łyżki sosu sojowego
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
pieprz, sól
2 łyżki curry
olej do smażenia

Zupa z soczewicy - sposób wykonania:

Prosta i bardzo smaczna zupa z soczewicy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Soczewicę zalewamy wodą, gotujemy 10 minut, dodajemy kostkę rosołową, gotujemy jeszcze 15 minut.
Marchewkę obieramy, ścieramy an grubych oczkach, wrzucamy do zeszklonej cebuli i smażymy 5 minut.
Warzywa dodajemy do zupy, zupę gotujemy aż soczewica będzie miękka. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, ewentualnie solą i pieprzem oraz curry.


Poleć przepis znajomemu

asieńka | 18-03-11 | Czytano: 8998 razy | komentarzy [0]
Zupa z soczewicy komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz