Strona główna >>
Przepisy na swieta >>
Potrawy Wielkanocne Żurek z białą kiełbasą
Czas 60 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
- 4 białe kiełbasy
- 1 porcja włoszczyzny /marchew, pietruszka, por, seler/
- 2 litry wody
- 1 szklanka zakwasu
- 1 duża łyżka utartego chrzanu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki śmietany
- przyprawy: sól,pieprz, maggi
Zakwas:
- 2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 1/2 szklanki mąki żytniej
Żurek z białą kiełbasą - sposób wykonania:
Do garnka z wodą wkładamy włoszczyznę i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzamy i łączymy z zakwasem. Kolejno dodajemy chrzan, kiełbasę oraz wszystkie przyprawy. Wszystko zagotowujemy i doprawiamy według smaku.
Sposób na zakwas:
W garnku należy pół szklanki mąki zalać 2 szklankami letniej przegotowanej wodą, wszystko mieszamy, aby nie było grudek.
Do tak przygotowanego zakwasu dodajemy ząbek czosnku i skórkę od chleba. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Zakwas można także bez problemu kupić w sklepie, ale z własnej roboty jest smaczniejszy :-).
Do każdej porcji dodajemy jajko ugotowane na twardo.
Smacznego.
Prześlij przepis ~Gosc | 20-03-10 | Czytano: 39220 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Żurek z białą kiełbasą prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują