Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Botwinka w słoiku na zimę
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
4 pęczki botwinki
1 pęczek koperku
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki soli
Botwinka w słoiku na zimę - sposób wykonania:
Dla miłośników zup z botwinki polecam przepis na botwinkę pasteryzowaną na zimę.
Liście botwinki oraz buraczki myjemy, buraczki obieramy, wszystko drobno kroimy. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Botwinkę mieszamy z koperkiem.
Z podanych składników gotujemy zalewę.
Botwinkę wkładamy do słoików (wielkość wg uznania - wyjdą 4 słoiki półlitrowe), zalewamy zalewą, zamykamy. Pasteryzujemy 30 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 24-07-10 | Czytano: 33632 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Botwinka w słoiku na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują