Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

5 dag drożdży /lub 14 g drożdży suchych/
1 łyżeczka cukru
8 łyżek płatków owsianych
1 litr ciepłej wody
2 łyżeczki soli

1 kg mąki pszennej
1 garść słonecznika łuskanego
1 garść siemienia lnianego

woda lub mleko do posmarowania
słonecznik lub mak do posypania

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Przepis na pyszny domowy chleb z płatkami owsianymi i ziarnami, przepis na chleb pochodzi z programu Ewa Gotuje i jest przepyszny.

Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy.

Sprawdź koniecznie rewelacyjny Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie

Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy słonecznikiem lub makiem. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.


Prześlij przepis

asieńka | 24-01-11 | Czytano: 250844 razy | komentarzy [74]
Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz komentarz



Opinie i komentarze na temat Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

74 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
chleb z płatkami owsianymi
2011-02-12 18:28

ten chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz jest pyszny. Polecam!

Autor
chlebek EW
2011-02-19 8:22

wczoraj zrobiłam wg przepisu wyszedł zaaaakalec , mam pytanie czy ciasto przed wstawieniem do piekarnika powinno rosnąć

Autor
chleb
2011-02-19 9:37

zwykle każdy chleb powinien rosnąć, zostawia się więc go w blaszce na jakiś czas w ciepłym miejscu, jednak tutaj pani Ewa nic chyba takiego nie mówiła

Autor
gosia
2011-02-21 19:18

chlebek wygląda przepysznie. W jakiej keksówce zrobić ten chlebek?

Autor
chleb
2011-02-21 19:36

standardowa. wymiary około 38 na 8,5 cm (mniej więcej) cm w tą czy w tą, nie zrobi wielkiej różnicy :-)

Autor
gosia
2011-02-22 7:46

czyli do podanego wyżej przepisu potrzeba 2 keksówki o wymiarach które podałaś?

Autor
chlebek
2011-02-22 8:43

tak, dokładnie, zawsze można zrobić na próbę z połowy porcji :-)

Autor
gosia
2011-02-22 9:25

dziękuje bardzo za odpowiedź:) pozdrawiam

Autor
Chlebek z płatkami owsiany
2011-02-25 11:37

Chlebek jest pyszny, pięknie wyrósł.Upiekłam go w dwóch małych tortownicach.
Dzisiaj , zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią i niestety nie wyrósł- ale zakalec też jest smaczny.

Autor
chleb!
2011-02-25 12:50

tak, chleb z samej mąki żytniej jest gliniasty. Też próbowałam robić, jeśli już mąka żytnia to pół na pół z pszenną.

Autor
Tytul
2011-03-21 17:24

keksówki dwie takie jakie macie w domu a jeśli chodzi o to czy zostawić do wyrośnięcia to NIE po włożeniu ciasta do keksówek od razu do piekarnika 180 na ok 1 godz.powietrzem!!!pozdrawiam Gosia

Autor
Tytul
2011-08-21 15:44

witam! chcialabym zeby ktos mi napisal dokladne skladniki na jeden chlebek.
i czy chlebek piec na termoobiegu?

Autor
chleb
2011-08-21 16:05

Proszę sobie wszystkie składniki podzielić na pół 1 kg mąki a więc pół kg mąki, to chyba nie jest wyższa matematyka!
Chleb pieczemy na "góra-dół" nie w termoobiegu.

Autor
Tytul
2011-08-21 19:45

chlebek smaczniutki i dobrze wypieczony, dalam 20 min zeby wyrosl tak bedzie lepiej,pozdr.

Autor
Tytul
2011-08-22 15:00

Witam.
Chlebek pyszny!!!! Piekłam 60 min. 180 stop.(góra-dół), 10 min. tylko dół w piekarniku w/g przepisu jw. Polecam.....

Autor
Tytul
2011-08-23 17:29

czy można piec w piekarniku gazowym , gdzie piecze tylko dół ???????????

Autor
chleb
2011-08-23 20:30

można spróbować , ja nigdy nie próbowałam więc ciężko powiedzieć

Autor
Beata
2011-08-23 21:23

dzisiaj piekłam chlebek ale mnie też wyszedł zakalec ,jutro druga próba ,bo chleb pyszny .

Autor
Tytul
2011-08-23 22:39

wczoraj piekłam z całej porcji wyrósł pięknie ale środek był surowy,dzisiaj była druga próba i to samo w środku wielka góra a na dole cale ciasto mokre,to co się upiekło było pyszne ale czemu tak mi się piecze robię wszystko zgodnie z przepisem

Autor
Tytul
2011-08-24 10:02

Ja ten chlebek robiłam już kilka razy, ale zawsze piekę go dłużej. Po godzinie wyjmuję i sprawdzam, czy upieczony. Ponieważ nie jest upieczony więc wkładam jeszcze na jakieś półgodziny i na ok.15 minut włączam termoobieg z dolną grzałką. Skórka jest wtedy rewelacyjna:)BeWu

Autor
Beata
2011-08-24 20:00

Wczoraj lipa zakalec był, a dziś rewelacja piekłam z połowy porcji ale na temperaturze 160 stopni bez góra dół i wyszedł super dwa chlebki lepiej piec na 180 stopni .

Autor
Tytul
2011-08-28 12:08

Wczoraj piekłam chlebek dokładnie wdgł przepisu,wyszedł przepyszny!!!

Autor
Tytul
2011-08-29 16:59

piekłam i pierwszy wg przepisu był pyszny a do drugiego dodałam mąki żytniej i wyszła glina nie polecam

Autor
Tytul
2011-08-29 21:51

chlebuś jest pyszny polecam wszystkich zaskoczyłam takiego nie jedli przepisy ewy są super często podpatruję i próbuję

Autor
a mąka razowa?
2011-09-10 22:37

czy chlebek ładnie mi wyrośnie jeśli użyje mąki pełnoziarnistej?

Autor
chleb
2011-09-10 22:42

ktoś tu pisał w komentarzach, że mu nie wyszedł ale ja również mam chęć spróbować z mąką żytnią. Wkrótce zaryzykuję i dam znać :-)

Autor
Tytul
2011-09-10 23:02

ale mnie chodzi o mąkę pszenną razową, a nie żytnią. :)

Autor
chleb
2011-09-10 23:39

no tak :-), nie doczytałam. Co nie zmienia faktu, że nie wiem, proszę spróbować ;-) i podzielić się doświadczeniem :-)

Autor
Tytul
2011-10-22 20:50

Piekę ten chlebek już od jakiegoś czasu i polecam go wszystkim

Autor
Chleb Ewy Wachowicz
2011-11-01 18:08

żaden chlebek z przepisów internetowych mi się tak nie udał, jak chlebek z płatkami wg przepisu Pani Ewy Wachowicz.Chlebek naprawdę bardzo smaczny.Poleca przepis.Troszkę ulepszyłam -zamiast wody dodałam mleko.

Autor
Tytul
2012-02-02 19:33

Dzisiaj robiłam ten chlebek.Dodałam jeszcze ziarna dyni.Chleb jest pyszny,nawet moje dzieci się zajadały.

Autor
Tytul
2012-02-18 12:58

Witam:)ten chlebek pieke co weekend i wychodzi pyszny polecam:)nigdy zakalec mi nie wyszedl:)pozdrowienia dla pani Ewy

Autor
chleb ewy wachowicz
2012-11-10 14:34

chleb jest swietny pieklam wyszedl super polecam bede go piekla ania

Autor
Tytul
2012-11-25 19:41

ewuniu chleb jest pysznny pieke go czesto wszystkim smakuje pozdrawiam

Autor
Tytul
2012-11-25 19:44

chlebek jest pyszny zawsze mi sie udaje smakuje wszystkim pozdrawiam stenia

Autor
Tytul
2012-12-14 21:35

chleb bardzo smaczny ja od siebie dodałam 1ząbek czosnku .

Autor
Tytul
2013-02-11 12:42

Upiekłam!!! i to jest pierwszy przepis , z którego pięknie wyrósł i ładnie się upiekł chleb. Przez pomyłkę zamiast płatków owsianych dałam 8 łyżek otrębów żytnich i NIC sie nie stało. Skórka trochę jest( była) za twarda mimo posmarowania chlebka wodą, następnym razem spróbuję posmarować oliwą z oliwek. Chlebus pyszny -polecam Marta

Autor
Tytul
2013-03-09 0:16

ja płatki zalewam wrzącą wodą a gdy ostygnie wkładam resztę i mieszam - musi wyrosnąć- potem do foremek- i znów musi rosnąć- i do nagrzanego pieca -jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec, zawsze sie udaje.
można odsypać np. pół szkl maki pszennej i w to miejsce dać pół szkl mąki żytniej

Autor
Tytul
2013-12-27 14:39

Czy ciasto trzeba wyrabiać, czy tylko mieszamy łyżką? Czy chodzi o małe, czy duże keksówki?

Autor
Tytul
2013-12-30 12:55

Czy ktoś mi odpowie, czy ciasto trzeba wyrabiać? Bardzo proszę:)

Autor
Tytul
2013-12-30 20:45

Mieszamy bardzo dokładnie do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Wymiar keksówki np 20x10, jeśli keksówka będzie za duża to chleb będzie niższy, a jeśli dasz za małą to chleb będzie wyższy.

Autor
Tytul
2013-12-30 20:57

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ciekawe, że nie wyrabia się ciasta:)

Autor
Tytul
2014-02-01 12:48

Czy można dodać otrębów owsianych?

Autor
chleb
2014-02-17 18:29

pierwszy raz upiekłam ściśle wg przepisu ,był bardzo smaczny ,zjedliśmy do ostatniej kromki ,nawet na trzeci dzień był smaczny i świeży .Dzisiaj coś mnie podkusiło i upiekłam z żytniej .Nie polecam -jeden wielki zakalec nie nadający się do jedzenia oprócz skórki. Jutro następny wypiek z maki pszennej.

Autor
chlebek super
2014-02-25 11:36

Przepis super ,chlebek smaczny i zawsze udaje się wg tego przepisu ,Ja dodaję pół na pół płatków owsianych i żytnich i zamieniam 2 łyżki mąki pszennej na 2 łyżki z pełnego przemiału ,jest nie tak bardzo pszenny .Co ważne zostawiam w blaszkach do wyrośnięcia i dopiero wstawiam do piekarnika .
Pani Ewo pozdrawiam serdecznie -Asia

Autor
Tytul
2014-03-10 19:25

kilka razy juz pieklam i wychodzi piękny,i smaczny,ostatnio dodalam jeszcze żurawinę.Teraz zamierzam dodac suszone daktyle.Zawsze się udaje,ja wyrabiam w robocie.Pozdrowienia dla pani Ewy,Basia

Autor
onnaa
2014-12-02 13:14

Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dobre.

Autor
Tytul
2015-02-26 13:17

Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszny pozdrawiam Anna

Autor
ania
2015-10-18 19:14

Mi niestety wyszedł zakalec!!!! A taką miałam na niego ochotę :(

Autor
alicja
2015-10-19 18:13

pieklam dzisiaj wyszedl super polecam i pozdrawiam wszystkich.

Autor
aga
2015-11-26 18:47

chlebek rewelacja syn powiedział że tylko taki chce jeść -robiłam go pierwszy raz

Autor
Mira
2016-03-09 21:19

Ja daję 0,30 dkg żytnia pytlowa i 0,70 dkg pszenna rewelacja

Autor
danuta
2016-03-19 10:56

Bardzo dobry chleb polecam

Autor
Sylwia
2016-08-29 17:35

Czy można dodać zamiast pszennej kukurydzianą mąkę ?

Autor
Baska
2016-08-30 18:17

Kukurydziana może być gliniasta. Poza tym jesteśmy przyzwyczajeni do smaku pszennej mąki i inne chleby nie zawsze będą smakowały. Spróbuj i podziel się swoimi uwagami.

Autor
wiesława
2016-10-29 19:10

z maki żytniej chleb na drożdżach nie wyjdzie , trzeba piec na zakwasie i wtedy jest okej

Autor
Ania
2016-10-29 20:38

Chleb żytni typowo na zakwasie, ale Mira próbowała 1/3 mąki żytniej i 2/3 pszennej.

Autor
Krystyna
2016-12-29 17:32

Zrobiłam w/g przepisu Wyszedł rewelacyjny. Drugi raz spróbowałam z mąki żytniej i wyszedł zakalec.Zjedliśmy skórkę i teraz na sylwestra będę piekła w/g przepisu Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wypieków w Nowym 2017 Roku

Autor
Beata
2017-01-17 20:40

Chlebek przepyszny.Lubię eksperymentować w kuchni :) zamiast płatków owsianych użyłam płatków ryżowych .Również bardzo dobrze smakuje z prażoną cebulką.Bardzo dziękuję za tak prosty a zarazem wyśmienity przepis.

Autor
Alicja
2017-01-18 20:13

Beato masz rację, prażona cebulka idealnie pasuje do tego chleba.

Autor
gosia
2017-01-18 20:18

ja kiedyś dałam mąke pół na pół czyli mąka pszenna i żytnia i też wyszedł zakalec, teraz z kilograma mąki pszenne 650 odsypuję pół szklani mąki , a w zamian dosypuję pół szklanki mąki żytniej 2000 i dalej postępuję jak w przepisie , chleb jest bardzo dobry, wychodzą 2 keksówki ,nie zostawiam chleba do wyrośnięcia tylko po wyrobieniu wkładam do piekarnika . Mąkę kupuję w Lidlu pozdrawiam i życzę smacznego

Autor
Alicja
2017-01-19 18:22

Gosiu ja kiedyś zrobiłam na przekór w jednej keksówce i połowa chleba wypłynęła na zewnątrz :-) teraz robię jak w przepisie.

Autor
Katolka
2017-02-11 23:14

Ja piekłam dłużej niz h bo zapomniałam o nim. I wydaje mi sir ze jak bym wyjęła wcześniej to ws rodku był by surowy.
Skórka była dość twarda. Czy to normalne? Ogólnie dobry.

Autor
Anka
2017-02-12 9:51

Tak ten chleb ma twardawą skórkę, ale jak pokroisz to na kromkach nie odczuwa się twardości skórki :-) Chleb jest przepyszny

Autor
Katolka
2017-02-13 22:30

Aaa rozumiem że Tak ma być Anka.
Na drugi dzień bardziej miękki xd

Autor
Ula
2017-02-16 19:50

Dzisiaj piekłam. Dokładnie wg przepisu - pięknie wyrósł, a w środku totalny zakalec.

Autor
do Uli
2017-02-17 17:45

Mi chleb wychodzi za każdym razem. Jaki masz piekarnik?

Autor
Stenia
2019-07-09 10:14

Witam Pani Ewo,,czy mogła by mi Pani pomoc jaki chleb mogę upiec dla osoby bezglutenowej.Pieke Pani chlebek z płatkami owsianymi jest pyszny i bardzo prosiła bym o przepis na chlebek bezglutenowy,pozdrawiam

Autor
Jola
2020-03-25 10:05

Czy można stosować drożdże suche ? W jaki sposób ? Czw takiej samej ilości (50 gram) ?

Autor
Kamiś
2020-03-25 10:35

50 gramów drożdży świeżych to 14 gramów drożdży instant.

Autor
Karla
2020-04-03 15:30

Jakie duże mają być blaszki ?
Super przepis szybki i prosty mi się szybko robi ten chleb.

Autor
Ola
2020-04-05 14:42

Chleb piekę na blaszce 31 cm na 14 cm wysokość ok 9 cm i jest w sam raz.

Autor
marysia
2021-05-17 17:46

chleb najlepiej wychodzi z mąki 650 i zdodatkiem czarnuszki

Autor
Ewa
2021-08-02 7:45

Świetny przepis. Chlebek wyszedł wyśmienity. Krok po kroku zgodnie z przepisem. Zjedzony na następny dzień po upieczeniu. Tego samego dnia troszkę gliniasty. Na drugi dzień -palce lizać. Dodałam pestki dyniowe, posmarowałam wodą bezpośrednio po upieczeniu.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje