Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Składniki:
75 dag truskawek
75 dag rabarbaru
sok i skórka z cytryny
1,5 kg cukru żelującego
Dżem truskawkowo-rabarbarowy - sposób wykonania:
Dojrzałe truskawki należy opłukać, oczyścić z szypułek, osączyć na sicie. Owoce rozgnieść. Rabarbar obrać pokroić na 1 cm kawałki, w garnku wymieszać truskawki, rabarbar, dodać cukier żelujący oraz skórkę i sok z cytryny, przykryć i pozostawić pod przykryciem na noc. Następnie całość zagotować 4 minut od chwili zawrzenia, mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy (wrzące!) do słoików, zamykamy i odwracamy słoiki do góry dnem.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 6276 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem truskawkowo-rabarbarowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują