Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z agrestu

Czas 75 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg dojrzałego agrestu
30-40 dag cukru

Dżem z agrestu - sposób wykonania:

Owoce przebieram, płuczemy, odrzucamy szypułki. Na dno garnka wylewamy niewielką ilość wody, wkładamy agrest, rozgotowujemy, mieszając aby nie przywarł.
Gdy owoce utworzą jednolitą papkę przecieramy je przez sito. Masę przekładamy do garnka, smażymy aż zgęstnieje, pod koniec dodajemy cukier, smażymy jeszcze chwilkę następnie jeszcze gorące przekładamy do słoiczków, odwracamy do góry dnem, w chłodne miejsce przenosimy po ostygnięciu. Nie pasteryzujemy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 20-07-10 | Czytano: 21323 razy | komentarzy [2]
Dżem z agrestu komentarz



Opinie i komentarze na temat Dżem z agrestu kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

2 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z agrestu prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2011-07-04 11:09

WRZUCAM AGREST I DODAJĘ CUKIER NIE PRZECIERAM PRZEZ SITKO I JEST PYSZNY ZE SKÓRKAMI GORĄCY WKŁADAM DO SŁOIKÓW ,NIE PASTERYZUJĘ

Autor
Dzem
2011-07-07 14:25

Również robie tak samo :) Skórki się w sumie rozgotowują. Dzem jest pyszny :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje