Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Dżem z agrestu
Czas 75 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg dojrzałego agrestu
30-40 dag cukru
Dżem z agrestu - sposób wykonania:
Owoce przebieram, płuczemy, odrzucamy szypułki. Na dno garnka wylewamy niewielką ilość wody, wkładamy agrest, rozgotowujemy, mieszając aby nie przywarł.
Gdy owoce utworzą jednolitą papkę przecieramy je przez sito. Masę przekładamy do garnka, smażymy aż zgęstnieje, pod koniec dodajemy cukier, smażymy jeszcze chwilkę następnie jeszcze gorące przekładamy do słoiczków, odwracamy do góry dnem, w chłodne miejsce przenosimy po ostygnięciu. Nie pasteryzujemy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 20-07-10 | Czytano: 21323 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z agrestu prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują