Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Gulasz wieprzowy
Czas 60 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 75 dkg wieprzowiny z kością
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- 10 gram mąki
- 40 gram smalcu
- przyprawy do smaku: papryka w proszku, sól, pieprz, liść laurowy
Gulasz wieprzowy - sposób wykonania:
Mięso na gulasz wieprzowy płuczemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Następnie solimy i obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim mięso na rumiano ze wszystkich stron. Ilość smalcu możemy zmniejszyć, jeśli mięso jest tłuste.
Mięso wkładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu zasmażamy paprykę w proszku, po czym przekładamy ją do rondla z mięsem. Do patelni wlewamy pół szklanki wody, płuczemy nią patelnię i wlewamy do rondla z mięsem. Dodajemy sól.
Rondel przykrywamy i dusimy mięso, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Do prawie miękkiego mięsa dodajemy liść laurowy.
Koncentrat pomidorowy zasmażamy w tłuszczu, rozrzedzamy zimną wodą i dodajemy do gulaszu. Gotowy gulasz doprawiamy pieprzem.
Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem lub kładzionymi kluskami. Mi osobiście gulasz kojarzy się z kaszą gryczaną :-)
Przez dodanie podczas duszenia mięsa pokrajanych warzyw otrzymamy różne warianty gulaszu.
Prześlij przepis Kamiś | 19-08-10 | Czytano: 104579 razy | komentarzy [3]
3 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gulasz wieprzowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują