Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Jabłka w soku własnym na zimę
Czas 30 minut
Porcji 2
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 1 kg jabłek
- pół szklanki wody
Jabłka w soku własnym na zimę - sposób wykonania:
Jabłka w soku własnym najlepiej zachowują wartości odżywcze na zimową porę. Nadają się do sporządzenia napoi, zup, kisieli oraz jako dodatki do potraw mącznych.
Na przetwory możemy użyć owoce kwaśne, które łatwo rozgotować. Jabłka myjemy i nie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z gorąca wodą i podgrzewamy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, tak długo aż prawie pokryją się sokiem.
W czasie podgrzewania od czasu do czasu mieszamy.
Tak przyrządzone jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 30 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis Kamiś | 17-08-10 | Czytano: 17928 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Jabłka w soku własnym na zimę prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują