Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Jagody w soku własnym
Czas 30 minut
Porcji 5
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 1 kg czarnych jagód
- 100 gram cukru
Jagody w soku własnym - sposób wykonania:
Jagody w sosie własnym można przygotować dwoma sposobami. W obu przypadkach jagody starannie płuczemy w wodzie, oczyszczamy z szypułek i listków. Wyparzamy słoiki i nakrętki.
Sposób I.
Jagody wkładamy łyżką do słoika i posypujemy cukrem w proporcji około 3 łyżki cukru na 250 ml słoiczek. Jagody potrząsamy by się dobrze wymieszały z cukrem i ciaśniej ułożyły. Słoiczki zapełniamy jagodami do 3/4 wysokości. Odstawiamy na 2 - 3 godziny, aby puściły sok - po czym pasteryzujemy przez 20 minut /słoiki większe niż 0,5 litra pasteryzujemy nieco dłużej/.
Sposób II bez cukru.
Jagody wkładamy łyżką do słoika i potrząsamy by ciaśniej się ułożyły. Jagód nie słodzimy Część jagód zagotowujemy (bez wody gdyż puszczą sok) i zalewamy nimi jagody w słoikach. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy tak jak w sposobie I.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis Kamiś | 01-08-10 | Czytano: 40831 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Jagody w soku własnym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują