Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Wegetariańskie

Kabaczek smażony

Czas 25 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- kabaczek
- przyprawa do grilla Kamis lub inne przyprawy jak sól, pieprz
- olej lub oliwa

Kabaczek smażony - sposób wykonania:

Kabaczek smażony a'la frytki może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Przyznam, że odkąd go spróbowałam robię regularnie - dla mnie nawet lepszy niż frytki :) i lżejsze, trzeba tylko pamiętać aby po usmażeniu kabaczek osączyć z nadmiaru wchłoniętego oleju, kładąc go na ręczniku papierowym.
Kabaczka obieramy, wydrążamy ze środka, kroimy na około półcentymetrowe półplasterki, obsypujemy przyprawami (mi smakuje posypany przyprawą do grilla Kamis - również ta grill pikantny). Takiego kabaczka zostawiamy na około 15 minut aby przeszedł przyprawiamy.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni (nie za dużo, gdyż kabaczek będzie ociekał tłuszczem), kładziemy porcjami plasterki kabaczka, zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy przykrywką. Następnie gdy jedna strona zmięknie i pięknie się zrumieni, kabaczka przewracamy na drugą.
Po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym i nic już więcej nie trzeba :) Jest pyszny!
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana


Prześlij przepis

mewa80 | 12-09-10 | Czytano: 39640 razy | komentarzy [0]
Kabaczek smażony  komentarz



Opinie i komentarze na temat Kabaczek smażony kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Kabaczek smażony prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje