Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Kapusta kiszona
Czas 180 minut
Porcji 20
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
- 5 kg białej kapusty
- 1/2 kg marchwi
- 8-10 dkg soli
- 50 gram kopru lub kminku
Kapusta kiszona - sposób wykonania:
Do kiszenia wybieramy wyrośnięte i ścisłe kapusty. Szatkujemy je i mieszamy w misce z solą. Marchew szatkujemy na tarce z grubymi oczkami i mieszamy z kapustą.
Następnie układamy warstwami w dużym garnku i każdą warstwę ubijamy aż do wypłynięcia soku. Jest to bardzo ważne, gdyż dobrze ubita kapusta lepiej się zakwasza i można ją dłużej przechowywać.
Gdy wypełnimy garnek kapustą, należy go przykryć czystym materiałem i położyć na nim duży talerz lub deszczułkę. Przyciskamy słoikiem wypełnionym wodą. Na materiale powinien pojawić się sok. Całość przykrywamy płótnem lub papierem i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Na pierwszym materiale okrywającym bezpośrednio kapustę zawsze powinien znajdować się sok. Jeżeli soku będzie ubywało - uzupełniamy go lekko osoloną wodą w proporcji 2 szklanki wody i pół łyżki soli.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis Kamiś | 30-07-10 | Czytano: 5994 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Kapusta kiszona prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują