Strona główna >>
Potrawy z mięsa >>
Wieprzowina Karkówka pieczona w sosie
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
70 dag karkówki
4 ząbki czosnku
4 cebule
olej
Sos do pieczenia:
1,5 szklanki wody
200 g keczupu
2 łyżki octu
2 łyżeczki papryki np. ostra i słodka
1 łyżka miodu (może być cukier)
sól, pieprz
łyżka musztardy
przyprawy : sól, pieprz, vegeta
Karkówka pieczona w sosie - sposób wykonania:
Karkówkę kroimy w plastry, przyprawiamy sola i pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Karkówkę przyprawiamy na kilka godzin przed przyrządzaniem a jeszcze lepiej dzień wcześniej wieczorem. Wówczas wstawiamy ją do lodówki.
Na drugi dzień karkówkę obsmażamy - każdy plaster z obu stron i układamy naczyniu żaroodpornym. Cebule obieramy, kroimy w dość grube piórka, obkładamy nią plastry karkówki. Składniki sosu mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, do momentu aż mięso będzie mięciutkie.
Karkówkę możemy też dusić do miękkości na niewielkim ogniu, w garnku pod przykryciem.
Prześlij przepis mewa80 | 09-11-10 | Czytano: 62164 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Karkówka pieczona w sosie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują