Czytałam ksiązkę Dukana i nie opowiada on że można smażyć na TŁUSZCZU!!!!!! To jakaś paranoja, do tego musztarde można stosować w małych ilościach i z solą podobnie a nie marynaty robic by mięso naciągneło solą na kilka godzin.... tragedia!!!!! nie ma to nic wspólnego z dukanem, zwłaszcza te smażenie mięsa wysmarowanego tłuszczem, w I fazie diety jemy proteiny i pod żadnym pozorem nie wolno dodawać do nich, oleju, masla, oliwy, oliwek!!!! to tłuszcz!!! te przepis jest dobry dla diety Atkinsa, której celem jest zjadanie smażonych, tłustych rzeczy a nie do protein, bez zawartości weglów i tłuszczy!
ostatni przepis jest nawet ok, są otręby i można zrobić mięso duszone bez dodatku oleju kiedy podlewa sie je woda, ale dwa pop[rzednie to porażka... jak na diecie portal mozna jesc tłuszcze?!!?!?!?!
Dla tych którzy ksiązki nie mają zacytuje coś ....
Dukan str.70"Sól i musztarda są dopuszczalne ale, należy korzystać z nich z umiaremj, szczególnie w przypadku skłonności do zatrzymywania wody [..]"
Dukan str. 70 "Zabronione są wszelkie oleje.Nawet jeśli niektóre oliwy, jak oliwa z oliwek, znane są ze swojego korzystnego wpływu na serce i układu krązenia, są jednak czystymi tłuszczami, nie ma więc dla nich miejsca w tej kuracji"
I teraz również new z ksiązki dukana dla tych przepisów... ile olej potrafi przynieśc tłuszczu do sałaty... Biorąc liście sałaty mamy 20kalorii... dodając do tego łyżkę oliwy która ma poand 250 kalorii... mamy poswiadczenie zę swykła sałatka zamiast max 50 kalorri z przyprawami nagle przybiera do prawie 300. To również zostało uwzgędnione w ksiązce dukana. POzdrawiam. Nie wypiwsywać takich bzdur.. bo ludzie chcąc schudnąć i ktoś sie na tym wzoruje, a to kupa tłuszczu i soli!
w paranoję to chyba Ty popadasz! Naprawdę radzę uważać z dietami. Po pierwsze nikt tu nie pisze o łyżeczce oliwy ale o tym by lekko nasmarować patelnię (i to niekoniecznie), każdy przepis mówi o tym, że dusimy na wodzie. Wiadomo, że codzienne marynowanie mięsa w musztardzie być może nie jest zdrowe ale sam Dukan (jak piszesz zresztą) pozwala jej użyć od czasu do czasu! Zapewne też nie ma wskazań co do długości marynowania mięsa, po prostu ma ono przejść smakiem a co za różnica czy sól jest w mięsie czy na jego powierzchni skoro to dalej sól?
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierś z kurczaka wg Dukana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują