Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Pomidory suszone w oliwie

Czas 15 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg pomidorów
sól, pieprz, oregano
oliwa (lub olej tyle aby przykryło pomidory)

Pomidory suszone w oliwie - sposób wykonania:

Pomidory kroimy w plastry (grubość około 5 mm) i suszymy na sitach suszarki (oprószamy solą, pieprzem i oregano) lub piekarniku lub na słońcu ( w upalny dzień w cieniu aby nie były gorzkie).

Po wysuszeniu układamy w słoiczkach, do każdego słoiczka dodajemy ząbek czosnku, zalewamy oliwą. Nie pasteryzujemy ale bezpieczniej przechowywać je w lodówce.

Takie pomidory są idealne do sałatek, pizzy i różnego rodzaju sosów.
Czas przygotowania nie obejmuje czasu suszenia.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 20-07-10 | Czytano: 8017 razy | komentarzy [0]
Pomidory suszone w oliwie komentarz



Opinie i komentarze na temat Pomidory suszone w oliwie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pomidory suszone w oliwie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje