Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Powidła śliwkowe jak nutella
Składniki:
2,5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 opakowania cukru waniliowego
20 dag kakao
Powidła śliwkowe jak nutella - sposób wykonania:
Naprawdę pyyszny czekodżem :)
Śliwki myjemy osuszamy, wyjmujemy pestki, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Zmiksowane przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy kakao i cukier waniliowy, po 15 minutach gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy (należy sprawdzić czy słoiki się zamknęły - wówczas pokrywka jest wklęsła, jeśli nie pasteryzujemy około 15 minut)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 01-06-10 | Czytano: 10397 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Powidła śliwkowe jak nutella prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują