gotować pyzy 30-40 minut?to przesada!po takim czasie rozgotują się na miazgę!chyba wkradł się tu jakiś błąd!mało tego to osoba zamieszczająca ten przepis nie napisała jakie ma być to mięso?surowe a może gotowane?przepis jest nie ścisły!
Nie wkradł się żaden błąd. To sprawdzony rodzinny przepis od mego taty :-). Proszę zobaczyć na zdjęciu jakiej wielkości są pyzy. Czas gotowania można skrócić proporcjonalnie do wielkości pyz. Mięso oczywiście surowe, skoro jest napisane że ze zmielonego mięsa formujemy kuleczki na nadzienie, które podczas gotowania się pyz dojdzie do siebie i lekko się skórczy!
PS tak jak wspomniano na początku przepisu, pyzy rozgotowały się Panu Makłowieczowi ponieważ nie wycisnął soku z utartych ziemniaków. Pyzy rozgotują się jeżeli nieodpowiednio mocno odciśniemy sok z surowych utartych ziemniaków. Mają być suche wióry - to tajemnica udanych pyz.
Pyzy z tego przepisu mają ślizgawą warstwę, węwnątrz są sprężyste, elastyczne, zbite. Nadzienie z mięsa lekko odchodzi od warstwy ziemniaczanej - w następstwie skórczenia podczas gotowania. Tak w skrócie można opisać wygląd pyz, a smak nie do opisania :)
Mało prawdopodobne jest żeby po 40 minutach gotowania można było wyjąć z garnka pyzę w całości!Raczej powstanie zupa pyzowa;)he,he..
Jeśli spaprasz 2 przykazania podane na samym dole przepisu to będzie tak jak piszesz. Jeśli natomiast zrobisz wszystko tak jak trzeba to wyjądą ci takie pyszne pyzy jak na zdjęciu, które jest mojego autorstwa! To są duże pyzy na talerzu ledwo mieszczą się 3 sztuki, jeśli lubisz mniejsze to skróć czas gotowania.
Wyciśnij dokładnie ziemniaki. My to wyciskamy przez czysta ściereczkę na wiór, aż ściereczka pęka w szwach - gdy tego zaniedbasz będziesz miał pulpety z ziemniacaną mazią w garnku :-) jak u pana Makłowicza. Brawo, że pokazali to w odcniku bez cenzury, z drugiej strony przy tylu świadkach ciężko byłoby to ukryć.
Kamiś.
Świetny przepis, pyzy wyglądają apetycznie, choć naprawdę porażają rozmiarami :) Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w konkursie kulinarnym.
ja też robię pyzy,ale po pierwsze-nigdy nie wyciskam na wiór i nie dodaje tyle mąki ziemniaczanej no i gotuje tylko 6-7 min po wypłynięciu.Mięso daje gotowane na farsz(żeberka-gotuje zupę pomidorową),surowych ziemniaków nie wyciskam do końca na wiór-mają być wilgotne.z odciśniętej wody po odstaniu na dnie osadza się skrobia która dodaje oraz dodaje jedno jajko i dwie łyżki zwykłej mąki.natomiast do wody w której gotuje pyzy dodaje też 1-2 łyżki mąki zależy ile wody(pyzy wtedy się nie obgotowują są gładkie i mięciutkie
Witold to masz prostszy przepis na pyzy. Nie wyciskasz na wiór - jeśli się nie rozgotowują to ok. Co do dodania mięsa gotowanego - mam wątpliwości smakowe. Wileńskie kartacze też robi się z surowym mięsem z gotowanym wcześniej to już nie to samo. Po prostu smak mięsa w całości zostaje w cieście. Wart przetestowania jest sposób z dodaniem mąki do gotującej się wody z pyzami.
PS pochwal się swoim przepisem, wklej go tutaj bo może być dobrą alternatywą dla osób chcących szybko przygotować pyzy.
Pan Witold ma rację, pyz nie gotujemy tak długo, 30 minut to bzdura, choć jak się dowali mąki ziemniaczanej 5 łyżek to może i tak , ale po co?, , nie dodajemy mąki ziemniaczanej, nie ma potrzeby, gdyż jest ona zawarta ( skrobia) w ziemniakach. Trochę mąki pszennej i git! Smacznego
Pyzy mają surowe mięso, dlatego gotuje się je tak długo. Warunek to dobrze wycisnąć soki na wiór. 5 minut to się gotuje pyzy z supermarketu :-)
U mnie w domu robi się właśnie takie duze pyzy, a gotujemy je okolo 45 minut, i to nie jest żart. Z tym, ze my nie dodajemy mąki ziemniaczanej, chyba, ze w ostateczności, czyli prawie nigdy ;) I na małym ogniu sobie pyrkają przez 45 minut.
Ludzie piszący, ze tak dlugi czas gotowania nie jest prawdziwy, najwidoczniej nigdy takich pyz nie robiły.
Pozdrawiam, AndziQ
Dzięki Andziq za potwierdzenie tego o czym cały czas tu piszę. Pyzy ziemniaczane są duże i gotują się na małym ogniu około 40 minut. W środku jest surowe mięso które musi się ugotować. Podobnie robi się prawdziwe wileńskie pierogi z surowym mięsem w środku.
11 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Pyzy ziemniaczane z mięsem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują